Égen, földön, Zichyben

2018.08.27. 07:00

Távirányítású csodagépek lepték el Zichyújfalut

Borongós, szürke égbolt alatt, de rendkívül nagy érdeklődés közepette került megrendezésre Zichyújfaluban vasárnap a Távirányítású Eszközök Találkozója, azaz a T.E.T

Elekes Gergő

Seszták Sándor, a DOE alelnöke tanította az új generációt a drónozás szépségeire

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy sor kerülhet-e a drónos napra, köszönhetően az éjszaka során lehulló hatalmas mennyiségű esőnek. Reggelre a szél és a hűvös idő ugyan megmaradt, ám Fortuna kegyeibe fogadta Zichyújfalu térségét, így az eredeti tervek szerint, délelőtt tíz órától elrajtolhatott az esemény a kastélyudvarban.

Óriási siker

„Mi se számítottunk ilyen érdeklődésre” – mondta el a feol.hu-nak Pál Károly, a Double Ring Wings egyesület vezetője. „Budapestről, Veszprémből, a Balaton partjáról is érkeztek egyesületek, mind-mind azért, hogy bemutathassák a repülés és a sebesség szerelmeseinek gépeiket.”

Unatkozni pedig egyáltalán nem volt idő, hiszen kicsiknek és nagyoknak egyaránt változatos és szórakoztató programokkal készültek a szervezők. A Drónpilóták Országos Egyesületének (DOE) közreműködésével lehetőség volt drónokat simogatni, szimulátort kipróbálni, illetve különböző ügyességi versenyeken részt venni.

Modellrepülőikkel vonultak fel a seregélyesi Kolibri RC Modellező Egyesület tagjai és a Dunakanyari Repülősök, a közönség pedig megtudhatta, hogy nemcsak külsejükben, de működésükben is hasonlítanak ezek a gépek nagyméretű társaikhoz, hiszen egyik-másik ugyanúgy kerozinnal működik, mint a valódi repülőgépek.

Seszták Sándor, a DOE alelnöke tanította az új generációt a drónozás szépségeire
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Távirányítású vagányság a földön

De nemcsak a lég, hanem a föld képviselői is kitettek magukért, hiszen lélegzetelállító felvonulással és showműsorral kápráztatták el a nagyérdeműt a veszprémi RC egyesület tagjai.

Ekkorra már kezdett korogni a résztvevők gyomra, ám éhen senki sem maradt, hiszen a kastély oldalában felállított bográcsban már rotyogott a finom gulyás, illata egészen a focipályáig elért. Hangulatos zenei aláfestéssel párosított ebédszünet után aztán folytatódhatott a nap.

Látványos felvonulással kápráztatták el a közönséget a veszprémi autósok
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Míg a gyerekek a szimulátort próbálgatták és az ügyeskezűek saját repülőgépeiket készítették el, addig a felnőttek Dr. Fintha Zoltán jogtanácsos előadásából rendkívül hasznos és fontos információkat kaphattak a GDPR-ról, a különböző drónozással kapcsolatos jogszabályokról, de még olyan érdekességről is, mint a közösségi média befolyásoló hatalma. A program népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy a szakembernek több turnusban is válaszolnia kellett a felmerülő jogi kérdésekre, felkészülve érkeztek a pilóták az eseményre.

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a drónozásé a jövő. Rendkívül örülünk a zichyújfalui eseménynek, hiszen főként Budapesten szerveződnek ilyen jellegű programok, pedig a drónozás már az ország minden pontján rendkívül nagy népszerűségnek örvend. Teszi mindezt úgy, hogy még nem is sikerült minden olyan területet felkutatni, ahol használható lenne ez a technológia

– mondta el Seszták Sándor, a Drónpilóták Országos Egyesületének alelnöke.

Rengetegen álltak a szervezők mellé, a polgármester asszonytól kezdve a helyi polgárőrökön át a gyerekekkel foglalkozó óvónénikig mindenki apait-anyait beleadott abba, hogy felejthetetlen napban legyen része azoknak, akik a nem éppen kedvező időjárás ellenére is kilátogattak a programra. Általánosságban elmondható, hogy a rengeteg felajánlásnak köszönhetően nem volt olyan gyermek, aki üres kézzel térhetett haza otthonába.

 

A jövővel kapcsolatban Pál Károly bizakodó, 2019-ben már három napossá szeretné duzzasztani az eseményt, különböző koncertekkel, versenyekkel, amire az idén látottak alapján igenis lesz igény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában