megemlékezés

2018.08.03. 14:09

A veterán ejtőernyőssel biztosan nem kötöttek volna életbiztosítást

Koszorúzással emlékeztek meg pénteken a 62. Önálló Ejtőernyős zászlóaljról a Vásárhelyi úti repülős és ejtőernyős emlékműnél. Az ünnepség szónoka a 88 éves Juhász József nyugalmazott ezredes volt, aki 2225 ejtőernyős ugrást tudhat a magáénak.

B. Kiss László

Juhász József nyugalmazott ezredes volt az ünnepség szónoka

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Fehér kesztyűben, puskára tűzött szuronnyal két honvéd állt díszőrséget a légcsavart mintázó repülős és ejtőernyős emlékműnél a fehérvári Vásárhelyi úton azon a pénteki ünnepségen, ahol a 62. önálló ejtőernyős zászlóaljara emlékeztek.

A magyar katonai ejtőernyőzés évszázados múltra tekint vissza, megteremtője vitéz Bertalan Árpád volt. A 62. önálló ejtőernyős zászlóalj 1951-ben alakult Taszáron, de hamarosan áttelepült a táci repülőtérre. A zászlóalj részt vett Fehérvár sport és kulturális életében, a városi labdarúgó bajnokságban szereplő csapata az élmezőnybe volt. A zászlóalj 1954 őszén szűnt meg – mondta el az ünnepség szónoka, Juhász József nyugalmazott ezredes. Ő volt egyébként az, aki – Kőhalmi Antal tartalékos hadnaggyal – még 1977-ben kezdeményezte, hogy a „hatvankettesek” volt állományának tagjai találkozzanak.

Juhász József nyugalmazott ezredes volt az ünnepség szónoka
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Azóta a pénteki volt a huszonhatodik találkozó, amely – mint elhangzott – mindig az emlékműnél tartott koszorúzással kezdődik.

Az ünnepség végeztével megszólítottuk a veterán ejtőernyőst. Juhász József elmondta, hogy 88 éves, és egyébként csákvári születésű. Első ejtőernyős ugrását, melyet még 2224 követett, Fehérváron hajtotta végre 1952. augusztus 5-én.

Érte-e baleset a temérdek ugrás során? – kérdeztük naivan. A válaszból aztán kiderült, hogy nem is egy. Az ezredes egy ízben az ernyővel fennakadt egy fán, amikor leugrott, karját és lábát törte. Sármelléken egy ízben az ejtőernyője nem nyílott ki teljesen, és szabályosan belefúródott a tőzegbe. Úgy kellett kihúzni onnan. Egy harmadik alkalommal elnézte a magasságot. A repülőnél valami műszaki probléma lépett fel, és ezért a pilóta már elkezdte a leszállást, amikor Juhász József – mit sem sejtve – elrúgta magát a géptől. A mentőernyőnek köszönhetői az életét, amelyet az utolsó pillanatban sikerült kinyitnia. A veterán ejtőernyős most a fővárosban lakik, de Pátkán van telke. Ma is éppen úgy kertészkedik mint negyven éve, csak kicsit ráérősebb tempóban – tudtuk meg tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában