Az 1880-ban épült házban működik

2018.07.11. 07:00

A vértesboglári óvoda a kitelepítés után nyitotta meg kapuit

„Kinézték a faluból, aki a »közösbe« adta a gyerekét, és nem otthon nevelte, ahogy ez annak idején szokás volt” – mondta el az óvoda vezetője a kezdetekről az intézmény 70 éves évfordulóján.

Borsányi Bea

Az évfordulós kiállításon az egykori óvodások visszaemlékezéseit is el lehetett olvasni

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A boglári óvoda valójában már 71 éves, hiszen az előzetes szervező- és toborzómunkát követően – amelyet nem mellesleg a kitelepítettek helyére Erdélyből érkező egyik család tagja és annak óvónő lánya kezdett el – 1947-ben nyitotta meg kapuit, 9 kisgyermekkel. Ma is ugyanabban a többször bővített és legutóbb idén felújított, korszerűsített épületben működik, amelyet még Esterházy Móric gróf építtetett intézője számára az 1880-as években, és amely a háborút követően üresedett meg, amikor lakója, akit kuláknak minősítettek, elmenekült a faluból.

– Mindig is kicsi, családias óvoda voltunk, csak két csoportunk van ma is. Az élet sosem volt egyszerű, hiszen kevés pénzből gazdálkodtunk, ezért jól jött minden segítség, amit akár a szülőktől, akár a helyi termelőszövetkezettől kaptunk. És persze rengeteg munkájuk van az óvodai dolgozóknak is – általában 3-4 óvónőt foglalkoztattak – abban, hogy mindig megteremtettek minden szükséges feltételt – mesélte Leitgib Lászlóné Marika, aki 1976 óta dolgozik az óvodában, és aki rengeteg munkát fektetett az ünnepség megszervezésével is.

 

Ám azt mondja, tartozott ennyivel annak az intézménynek, amelytől olyan sokat kapott az évek folyamán. A kezdeti széntüzelésű kályha után olajkályhát állítottak a csoportszobába, amelyet a dadus hajnalban már befűtött, és gondosan elkerítették, nehogy baleset történjék. Azon a kályhán szárították a gyerekek ruháit, ha a szükség úgy hozta. Kezdetben a helyi boltba jártak az étkeztetéshez bevásárolni, aztán helyben készítettek elő és főztek meg mindent.

Azóta persze szinte minden megváltozott, modernebb és kényelmesebb lett. Megváltoztak a gyerekek is, akik az oviba járnak, ma már nemcsak Boglárról, de Bodmérról és Csákvárról is jönnek. Az óvoda német nemzetiségi jellege 1995 óta részben a német nyelv tanítására, részben pedig a helyben őrzött sváb hagyományok megismertetésére épül. A gyerekek aktívan részt vesznek minden helyi rendezvényen, amelyeken rendszeresen fel is lépnek.

Az évfordulós kiállításon az egykori óvodások visszaemlékezéseit is el lehetett olvasni
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Óvodánk ma sem tartozik a „gazdagok” közé, ám a szakmai munkánkat tekintve minőségi intézmény vagyunk, és a jövőben erre szeretnénk továbbra is alapozni. Köszönet jár a dolgozóinknak azért, amiért ennyire lelkesek, képzik magukat és együtt élnek az óvodával – mondta el Frey Margit, az óvodát irányító általános művelődési központ és egyben az óvoda vezetője. Az intézmény jó viszonyt ápol nemcsak a fenntartó önkormányzattal, de a német nemzetiségi önkormányzattal és a helyi civil szervezetekkel is, valamint sok segítséget kap a szülőktől is, amiért ezúton is köszönet jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában