Bátorította a harcoló katonákat

2018.07.23. 08:01

Emlékmise a Csókakői várban Brindisi Szent Lőrinc tiszteletére

A megye egyetlen fennmaradt középkori várának kápolnájában miséztek szombaton a július 22-én született Brindisi Szent Lőrinc tiszteletére.

Palocsai Jenő

Mórocz Tamás plébános tart misét várlovagok között a kápolnában, ahol valaha Brindisi is hirdette az igét Fotó: Rozsnyai Attila

Az apró imahely oltáránál Mórocz Tamás plébános tartott misét a Csókakői Várbarátok Társasága, illetve annak lovagi tagozata és számos érdeklődő előtt. Bevezetésképpen elmondta, Brindisi olasz származású volt, aki napra pontosan 60 esztendőt élt. A misét celebráló felhívta a figyelmet, hogy különös, mennyire ritkán emeljük oltárainkra ezt a szentet, pedig milyen kiváló egyházi tudós és valóban hét nyelven beszélő diplomata volt. Olyan korban élt, amikor egyszerre kellett küzdeni a muzulmán hadak és a protestantizmus előrenyomulásával.

Mórocz Tamás plébános tart misét várlovagok között a kápolnában, ahol valaha Brindisi is hirdette az igét
Fotó: Rozsnyai Attila

A Csókakői csatában a törökök öt-hat méter magasnak látták Lőrincet, ahogy hatalmas kereszttel a kezében buzdítja a katonákat. Ezt a pillanatot mutatja be a csákberényi Máhr Ferenc által készített oltárkép is a kápolna fehér falán.

Olyan nagy tiszteletet vívott ki tehetségével, tudásával, hogy már szentté avatása előtt szobrot állítottak neki a bodajki Mária-kegytemplom oltára mellett. A szegénységi fogadalmat tett kapucinus egyháztanító és diplomata tiszteletére tartott mise végén Mórocz plébános imába foglalta a várért dolgozókat és név szerint is azokat, akik fontos támaszai a várnak, de most betegségük miatt ők szorulnak támaszra és vigaszra. Zárásul a régi magyar himnusz, a Boldogasszony anyánk szállt a vár magasságból a mozaiknak látszó vidékre.

A szent életéről és a vár jövőjéről folyó ankét már a fehér palástos várlovag, Végh György udvarán zajlott, Sörédi Pál egyesületi elnök vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában