Juhos Enikő pszichoterapeuta

2018.05.21. 08:00

Nagy dózis türelem a szorongásos betegségek egyik „gyógyszere”

A Barátság mozi májusi Csajos estjén a szorongás típusairól, okairól és megoldási lehetőségeiről is beszélt Juhos Enikő pszichiáter, pszichoterapeuta.

Majer Tamás

Juhos Éva szerdai esti, székesfehérvári előadásában kifejtette, nem helyes azt mondani egy szorongó betegnek, hogy „szedje már össze magát!”. Kezelést igényel a szorongás gyógyítása!

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Különbség van félelem és szorongás között. A félelem valamely reális veszély miatt alakul ki, s ha az elhárul, úgy a félelem is tovatűnik.

- A szorongás esetében nincsen reális veszély, legföljebb gondolatok vannak – szögezte le a szakorvos. S mivel ilyenkor nincs „valós” veszély, így nincsen mit elhárítani: marad a szorongás, fejezte ki az előadó.

A szorongással küzdő embereket merev gondolkodás jellemzi. – Fekete-fehérben gondolkodnak, nincs átmenet – húzta alá a pszichológus.

„Maradjak vagy váljak?” Juhos Enikő tapasztalata szerint házassági probléma esetén a szorongásos betegek igen gyakran rögvest ezt a kérdést teszik fel.

A kimeríthetetlen témában továbbhaladva kiderült, bizony létezik a gondolatolvasás! Egyfajta gondolkodási stílus, de vigyázat, szorongáshoz vezet. Az előadó szerint – terápiás tapasztalata alapján – jobbára nőknél fordul elő.

Juhos Enikő szerda esti, székesfehérvári előadásában kifejtette, nem helyes azt mondani egy szorongó betegnek, hogy „szedje már össze magát!”. Kezelést igényel a szorongás gyógyítása!
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Egy kitalált történettel illusztrálta:

A feleség eldönti, hogy amikor a férje hazaér, megkéri, vigye le a szemetet. Ám gondolatai közé férkőzik ezer ellenérv, amellyel majd a férj bizonyára előhozakodik, hogy elkerülje ezt a kis házimunkát. A „gondolatolvasó” feleség a kitalált kifogásokon felbosszantja magát, s indulatát rázúdítja a hazatérő férjre. Aki egyébként talán szó nélkül levitte volna a szemetet...

A szorongós személyiségre jellemző, hogy elfojtja a negatív érzéseit, a haragot, a dühöt, sőt szükségleteit is hanyagolja, hiszen úgy érzi, nincs elég ideje, ezért nem alszik eleget, nem szórakozik; nem tud kikapcsolódni.

A szorongásnak rendkívül gyakran gyermekkori előzménye, oka van. Ezek terápia segítségével felgöngyölíthetőek. Nemcsak az alkoholista vagy éppen a gyermeküket nagyon gyakran kritizáló szülők magatartása válthat ki szorongást, de akár a túlgondoskodó szülői viselkedés is!

- A gyerek abban nő fel, hogy a világ veszélyes, s hogy káros spontánnak lenni, valami újat kipróbálni – mutatott rá az aggodalmaskodás káros vetületére a szakember.

A szorongásos betegségek súlyos változatai között sorolta az előadó a generalizált szorongást, a pánikbetegséget, az agorafóbiát. Ezeket kezelni kell: önismeretre hívó terápiával, máskor benzodiazepinekkel, hangulatjavító gyógyszerekkel. Juhos Enikő ki-emelte, türelemre és kitartásra is szükség van ahhoz, hogy egy pszichológiai zavarból kigyógyuljon a beteg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában