Tanuljunk kutyául!

2018.05.27. 19:42

Így viselkedj kutyatámadáskor! Gyermeknapi bemutatót tartott az Alba Dog Center

Gyermeknap alkalmából vasárnap délután kutyás bemutatót tartott az Alba Dog Center a Szedres dűlőn lévő kutyakiképző pályán. A program fő célja volt, hogy a kicsik és szüleik választ kapjanak minden olyan kérdésre, ami a kutya-gyermek kapcsolatban felmerülhet és a megszerzett tudással elkerülhetővé váljanak a kutyás balesetek.

Nagy Annabella

Nyakas Gábor, a gyermeknapi programon

Fotó: Nagy Annabella/ Feol.hu

Az Alba Dog Center bemutatóján a bátor jelentkezők rögtön kipróbálhatták, hogyan kell viselkedni az állatokkal. Többek között azt is, mit tegyenek kutyatámadás esetén, vagy ha elkezdi követni őket egy négylábú, hogyan rázzák le könnyedén. Mint megtudtuk, mindkettő esetben a legfontosabb, hogy a gyerek higgadt maradjon, ezért is fontos az előzetes felkészítés. Minél többet tud a gyerekek az állat testbeszédét illetően, annál jobban tudja kezelni az ilyen helyzeteket.

A zöld fűben játszva a gyerekeknek és a kutyusoknak is nagy volt az öröm.
Fotó: Nagy Annabella/ Feol.hu

Nemcsak a kicsiket, a szülőket is hasznos tanácsokkal látták el a programon, hiszen az ő felkészítő szerepük által lesznek elkerülhetők a kutyás balesetek.

Ádám gyakorlatban is kipróbálhatta, milyen ha sarokba szorítja egy eb.
Fotó: Nagy Annabella/ Feol.hu

Mit tegyünk, ha megtámad bennünket egy kutya az iskolából hazafelé menet?

  • Ne engedjük, hogy a hátunk mögé kerüljön! Álljunk háttal valaminek!
  • Vegyük le a hátunkról az iskolatáskát és tartsuk magunk elé! Ne közvetlen a testünkhöz szorítva, mert a rámenősebb eb a végén ránk ugrik, inkább egyfajta pajzsként tartsuk a kutya és köztünk a lágyrészeknél.
  • Elő a telefon és tárcsázzuk a 112! Ne anyut és aput! A leggyorsabban a rendőrök érnek ki hozzánk és tudják kezelni az agresszívabb kutyákat is. (Itt fontos a szülők felkészítő szerepe, hogy gyorstárcsázón legyen a 112 és tudja még ebben a veszélyes helyzetben is a gyerek mit kell mondani.)
  •  

     

    A legkisebb résztvevő is aktívan belevetette magát az ismerkedésbe.
    Fotó: Nagy Annabella/ Feol.hu

    A jelenlévők megtanulták az állatokkal való kapcsolatteremtés egyik legfontosabb aranyszabályát, miszerint várjuk meg míg a kutya nyit először felénk és csak azután menjünk oda megsimogatni. A csillogó szemű gyerekek alig várták, hogy a bemutató végén kipróbálhassák ezt a frissen szerzett ismeretet és jól megszeretgessék az ebeket.

    A gyerekek kedvenc része egyértelműen az előadás utáni simogatás volt.
    Fotó: Nagy Annabella/ Feol.hu

    A most megszerzett tudás viszont még nem elég – hívta fel rá a figyelmet Nyakas Gábor, kutyaviselkedés szakértő. – Ez pont olyan, mint az önvédelem. Lehet valaki világbajnok fekete öves karatés, ha éles helyzetbe kerül az utcán, jól helybenhagyják verekedéskor. Minden a megértéssel kezdődik, amit a sok gyakorlás csiszol tökéletessé. Így az Alba Dog Center szeptembertől összeállított anyagokkal, képzésekkel mindent megtesz a közeljövőben azért, hogy minél több gyerekhez eljusson ez a tudás, és lehetőségük legyen gyakorolni biztonságos körülmények között, kiképzett kutyákkal – mondta a programon Nyakas Gábor, az Alba Dog Center vezetője.

    Nyakas Gábor, kutyakiképzőt körbevették a gyerekek kérdéseikkel.
    Fotó: Nagy Annabella/ Feol.hu

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában