A rang kötelez

2018.04.22. 08:30

Ötödszörre hozta el a Fejér Megyei Diáknapok nagydíját Kápolnásnyéki iskola

A Diáknapokon Fejér megye Nagydíját hozták el a kápolnásnyékiek. Zsinórban ez már az ötödik év, hogy ezzel az elismeréssel a zsebükben térhettek haza

S. Töttő Rita

A kápolnásnyéki iskola nagydíjas diáknaposai

Fotó: az iskola

Velence határában, a friss-ropogós levegőjű Kápolnásnyéken működik a településhez mérten meglepően jelentős nagyságú Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. Az intézmény nyugodt, kiegyensúlyozott kisugárzása már a kerítésen kívül is érezhető, amelyre csak ráerősít a húsz éve igazgatóként tevékenykedő Marosánné dr. Gáti Gabriella személye. Az intézményvezető büszke az eredményre, amelyet diákjai a múlt hétvégi Fejér Megyei Diáknapokon elértek. És boldog, mert ezt az elismerést immáron ötödik esztendeje hozzák el a kápolnásnyéki diákok.

– Nekem azért ajándék ez az ötödik diáknapos nagydíj, mert ez az utolsó tanévem, nyugdíjba megyek – árulja el. – Ez olyan gyönyörű, kerek dolog… – lelkendezik érthető módon az igazgatónő, aki saját bevallása szerint nem szokott elérzékenyülni, de azért most mégis… Ezért inkább rátér az iskolára, amit vezet: – Az iskola alapvetően egy kis gimnáziummal rendelkezik, amely mindig párhuzamosan két osztályt indít. Az, hogy egy ilyen művészeti fesztiválra el tudjuk vinni a gimnázium minden ötödik tanulóját, szerintem mindenképpen az itt folyó minőségi munkát mutatja.

S hogy mi lehet az oka a folytonos sikernek? – Nagyon ismerik a kollégák a gyerekeket. A diákoknak pedig nagyon sokrétű az érdeklődési körük és olyan bizalmi kapcsolatban állnak a tanáraikkal, amelyben természetes, hogy megmutatják nekik az alkotásaikat. A versenyekre történő nevezések is ezek alapján indulnak.

Dr. Katonáné Kutai Erika és Kiss Zoltánné drámapedagógus készítette fel idén a színjátszó diákokat a megmérettetésre, melyen két drámacsoportjuk is remekelt. A Vörösmarty Diákszínpad 12/a arany, a 11/a pedig ezüst minősítést kapott. Ezúttal Parti-Nagy Lajos Moliére: Tartuffe átdolgozott darabját, valamint a Válás Veronában című előadást vitték a diáknapok zsűrije elé. De az irodalom kategóriában is remekeltek a kápolnásnyéki iskola versenyzői: négy ezüstöt és öt bronz minősítést hoztak el, amely mögött pedig az iskola irodalomtanárainak felkészítő munkája áll.

– Művészeti iskolaként a kilencedik évfolyamot mindig úgy indítjuk, hogy az egyik osztály fele drámát tanul plusz óraszámban. Ezért is nagyon fontos, hogy meg tudjuk magunkat mutatni versenyeken, ne csak az iskola keretein belül. Tavasszal kezdünk el foglalkozni egyébként a diáknapokkal, ami nagyon izgalmas folyamat. Ezúttal is diákszínjátszás, könnyűzene, képzőművészet, irodalom, valamint vers- és prózamondás kategóriában indultak a gyerekek, összesen huszonnyolc produkcióval – sorolja Erika, a drámapedagógus, aki tudja jól, hogy a „művészetisek” mindig előnyt élveznek azért a hasonló versenyeken, hiszen ők emelt óraszámban tanulják a választott művészeti ág témáit.

A kápolnásnyéki iskola nagydíjas diáknaposai
Fotós: az iskola

Ám ez a rang kötelez is, teszi hozzá. – Éppen ezért egyre inkább ilyen érdeklődésű diákok jelentkeznek hozzánk.

Az iskola módszertanának fő vonulata, hitvallása, hogy a hangsúly a személyiségformáláson van. Nem a színészképzés a feladatuk, nem színházi szakembereket képeznek és nem is a színművészeti egyetemre készítik fel a diákokat, fogalmaz a drámapedagógus. – A drámapedagógia a személyiség formálásához járul hozzá, mert úgy gondolom, hogy a művészetnél nincs jobb eszköz erre. A kreativitásukat is számos módon kiélhetik, fejleszthetik nálunk a diákok: kreatív éneket, mozgást, színházi gyakorlatokat, valamint színházelméletet, -történetet, színházi gyakorlatot tanulnak, nagyon sokrétű feladatot végeznek az iskolában.

Persze nem mindenkiből lesz színházi vagy művészeti vonalon tevékenykedő ember, attól még hogy művészeti iskolába jár. Ám az élet számos területén indulnak előnnyel azok a gyerekek, akik a kápolnásnyéki iskola kreatív közösségében nevelkedtek. Erről így vélekedik Erika: – Magabiztosabbak, határozottabbak, jobban kommunikálnak, s bármilyen foglalkozást választanak, abban kreatívan tevékenykednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában