A városszéli élővilág fotográfusa

2018.04.11. 11:30

Állatok és növények megfigyelésével is foglalkozik Lendvai Balázs

A helyi fotós kevesebb időt tölt a természetben, mint amennyit igényelne, de többet, mint amennyit a család szeretne.

Szanyi-Nagy Judit

Lendvai Balázs új tárlata várhatóan május 4-én nyílik a fehérvári Budai úti tagkönyvtárban

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Lendvai Balázst mindig is vonzotta a természet – s látva az egyes képek mögött rejlő befektetett munkát, energiát, a természetfotózást valószínűleg nem is lehet máshogy végezni. Nem ritka ugyanis, hogy egy-egy kép elkészítése akár öt-hat órát is igénybe vesz, de – mint mondja – az is sűrűn előfordul, hogy több­órás várakozás után egy fotó sem készül.

– Amikor csak tudom, céltudatosan látogatom a fotózások helyszíneit: tavasszal és nyáron hajnalban kelek, fogom a lessátramat, és kivonulok az abai tó mellé, vagy kiülök a leskunyhóba a sárpentelei kiserdőben, hogy képeket készítsek. A fények hajnalban vagy napnyugta előtt ideálisak a fotózáshoz, a két időszak között már túl kemények ahhoz, hogy jó képek készülhessenek. Ilyenkor inkább megfigyelője vagyok a madarak mozgásának, de azért a zár ekkor is kattog – meséli Balázs.

Lendvai Balázs új tárlata várhatóan május 4-én nyílik a fehérvári Budai úti tagkönyvtárban
Fotós: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A parti madarak a kedvencei

A fotós szívéhez a vizes helyek élőlényei, a parti madarak állnak a legközelebb. Megörökített már olyan, könnyen felismerhető, de valószínűleg nem sűrűn látott madarakat is, mint a havasi partfutó, a szürke cankó, a kis lile, a gólyatöcs vagy a gulipán – melyek közül ez utóbbi állatok párzását is sikerült dokumentálnia. Sárpentelén pedig az erdei madarak fotósa: a süvöltő, a kereszt­csőrű, a fenyőpinty, a fülemüle, a barátposzáta, a légykapó, valamint a harkály- és cinegefélék már mind Balázs kamerája elé kerültek.

A kis lile a sekély vízben keresgéli táplálékát, például az ízeltlábúakat
Fotós: Lendvai Balázs

Lendvai Balázs mindig alaposan felkészül

Balázs szezonálisan növényeket is fotóz, bár azok virágzása szintén csaknem egy teljes évet lefed. Fotóiról visszaköszön többek között a fekete- és leánykökörcsin, az őszi hérics és a kockásliliom.

– A növények fotózása könnyebb feladatnak tűnik, mert azok nem szaladnak el, nem kell álcáznia magát a fotósnak. Épp emiatt egyben hatalmas kihívást is jelent: ahhoz, hogy a fotós esztétikus és nem mellesleg egyedi képet készítsen, elengedhetetlen a megfelelő napszak kiválasztása, és az sem árt, ha a növény szép környezetben található – részletezi a fotós.

Talán az eddigiekből is látható: Balázs alaposan felkészül egy-egy fotótémát illetően. A szakmai alapozás már 2012-ben megkezdődött, ekkor indult ugyanis célirányosan a természetbe, kezében a technikai háttérről, az alapokról szóló könyvekkel.

– Az első komolyabb gépemet 2011 végén vettem. A fotózás már azt megelőzően is érdekelt, de egy akkoriban látott, természetfotósról szóló film adta meg a löketet ahhoz, hogy komolyabban is foglalkozzam ezzel a szép hobbival. A folyamatos természetjárás és természetfilmnézés mellett külön polcokat alakítottam ki a szakirodalmaknak, melyek a fotózás technikai hátterével és az élővilággal foglalkoznak. Mindent autodidakta módon tanultam, mondhatni, 2012-től gyakorlatilag még most is bújom a könyveket – mesél a szakmai háttérről Balázs, aki a természetfotózás igaz szerelmese. Mint mondja: – Több óra „sikertelen” kintlét után hazatérve is azt kérdezem: mikor mehetek újra?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában