A gördülékenység záloga a közös munka

2018.03.12. 14:00

Jaskó Róbert Tiszteletbeli Ápolói elismerést kapott kollégáitól

A nővér és az orvos együttes munkája a gördülékenység záloga a kórházban is. Az ilyen jellegű jó kapcsolatokat minősíti a Tiszteletbeli Ápolói elismerés, melyet idén Jaskó Róbert sebész kapott kollégáitól.

S. Töttő Rita

Nyugodt, kiegyensúlyozott személyiség Jaskó Róbert

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Nyugodt, kiegyensúlyozott személyiség Jaskó Róbert, akivel kapcsolatosan épp e tulajdonságát emelték ki a nővérek is díja átadásakor. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház általános sebészetének főorvosa kapta idén a Tiszteletbeli Ápoló elismerést kollégáitól. A háromgyermekes édesapa idén húsz éve dolgozik a kórházban, mely idő alatt több elismerésben is részesült: főigazgatói dicséret és kiváló kórházi dolgozó kitüntetés bizonyítja szakmai rátermettségét, mégis a mostani az, ami a legközvetlenebb dicséret a kollégák részéről.

– Óriási elismerés ez a nővérek részéről – véli a főorvos, aki mindig törekedett arra az elmúlt 20 évben, hogy jó kapcsolatot ápoljon a nővérekkel. – Mégis – teszi hozzá – nem várt pozitív visszajelzés ez a részükről. Jó tudni, hogy ők is úgy érzik, sikerül egymást segítve, sokszor nehéz körülmények között is együttműködve végezni a munkánkat. A főorvos így mesél életéről, az előzményekről: Pécsen végezte az Orvostudományi Egyetemet, példaként édesapja állt előtte, aki szintén orvos volt. Fiatalon is nagyon szerette a biológiát, érdeklődése mindig ez irányba húzta. Az egyetemi évek alatt pedig eldőlt a szakmai vonal, az érsebészet is. Kórházi munkáját a gyermeksebészeten kezdte, ahol kilenc évet dolgozott, utána váltott át az általános sebészet felnőttrészlegére. Róbert így vall a választott irányról:

– A sebészet legfőbb vonz­ereje, hogy szinte mindig azonnal érkezik a pozitív visszajelzés egy-egy sikeres műtét után – mondja a főorvos. Ő az a típusú ember, aki minden helyzetben a megoldást keresi, legyen szó bonyolult műtéti eljárásról vagy egy otthoni mászóka megépítéséről. A jól elvégzett munka öröme számára elengedhetetlen.

Nyugodt, kiegyensúlyozott személyiség Jaskó Róbert
Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– A műtét végén közvetlen visszajelzést kapunk, ellentétben azokban a szakmákban, amelyeknek szintén megvan ugyan a szépségük, de a kezelés hosszú folyamata miatt nem adnak azonnali, kézzelfogható sikerélményt, ami viszont számomra fontos. Persze a nehézséget is épp ez adja: amikor nem sikerül egy műtét… Ezért is kell nagy kudarctűrő képességgel rendelkeznie egy sebésznek – mondja Róbert.

– Persze ilyenkor is le kell futtatnia magában az orvosnak azt, hogy mindent elkövetett, és ennek ellenére sem sikerült megoldást találnia. Mert egyszerűen van olyan helyzet, amit a mai technikai feltételek mellett sem lehet megoldani, bármennyire is szeretnénk.

A műtétnek azonban nincs vége akkor, amikor kitolják a műtőből a beteget. Az orvos is hazaviszi a történteket. Ennek feldolgozásához pedig erős családi háttér kell. – Bár közhely, hogy minden eredményes férfi mögött ott egy szerető feleség, de azt gondolom, hogy a családnak igenis kimondhatatlanul fontos a szerepe – mondja a sikerekre utalva a főorvos, aki megemlíti három gyermekét és nagyszerű feleségét is, akiknek rengeteget köszönhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában