Addig nézzék meg, amíg lehet!

2018.03.02. 13:00

Bezárhat a míves gondossággal készített fehérvári modellvasút

Van egy jó hírünk és egy rossz. Melyikkel kezdjük? A Táncsics utcai, állandó vasútmodell-kiállításon jártunk.

Majer Tamás

Lesz még nyár. Tósoki Attila a Balatont is elhozta Székesfehérvárra

Fotó: Nagy Norbert

– Amikor évekkel ezelőtt tervezgetni kezdtük ezt a kiállítás, úgy álmodtuk meg, hogy középen álljon Fehérvár, az egyik vége a Déli pályaudvarban végződjék, a másik végállomás a Balaton legyen – elevenítette fel a kezdeteket Tósoki Attila, aki Varga Zoltánnal közösen hozta létre a fehérvári vasútmodell-kiállítást. Professzionális játékszoba a felnőtteknek, csodakaland a vonatrajongó fiúknak, akik gombnyomással maguk adhattak zöld jelzést a síneken zakatoló szerelvényeknek, várostörténeti kuriózum a lokálpatrióta fehérváriaknak, s a II. számú irányítótorony mementója a vasútbarátoknak.

Ennek, Tósoki Attila elmondása szerint, vége. De lassan a testtel, vissza a magyar tenger partjára! Csakis vonattal persze.

A Táncsics utcai „állomáson” a helyszűke nem engedte meg a vágyott országrész teljes lemodellezését. Most azonban mégis elkészült egy kisebb, a Balaton északi partjának egyedi jegyeit, motívumait magán hordozó terepasztal.

Lesz még nyár. Tósoki Attila a Balatont is elhozta Székesfehérvárra
Fotós: Nagy Norbert

A vízparton halad egy Nohab-mozdony húzta vonat, vele közel párhuzamosan fut a 71-es főút. Jegenyefák magasodnak az ég felé. A vasútállomás csipetnyi távolságra fekszik csak a strandtól, ahol a büfékben sült hekket és sajtos-tejfölös lángost vehetnek magukhoz a nyaralók. Talán sör is van. A parti sétányon világítanak a kandeláberek. A stégen csónakok várják kikötve gazdájukat, egynéhány horgász pedig már ki is hajózott, csőre töltve vödreikben a csalik. Békében megférnek a vízben versenyt úszó párral.

– Úgy néz ki, hogy tavasszal, várhatóan a tavaszi szünet után megszüntetem a kiállítást, úgyhogy aki még látni szeretné, jöjjön – csomagolta díszbe szomorú bejelentését a vasútmodellező. Szavaiból kiderül, hogy alapvetően financiális nehézségek kényszerítik erre a lépésre. Korábban fel-felmerült, hogy akár a felújított vasútállomás is príma otthona lenne a terepasztalnak, hiszen központi eleme maga a nagy sárga állomásépület.

– Ami még lényeges, engem nem a kiállítás üzemeltetése, hanem az építés érdekel, ezért továbbra is folytatni fogom a vasútmodellezést – tette hozzá reménykedve Tósoki Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában