medvelesés

2018.02.01. 16:58

Bocsoda lett a csurgói óvodából

Február 2-án jön elő a medve a barlangjából. Erre készülvén a fehérvárcsurgói  óvodások maguk is „bocsokká” lettek. 

B. Kiss László

Fotó: Nagy Norbert

A fehérvárcsurgói óvodában kiemelt figyelmet fordítunk a néphagyományok ápolására, a népszokások megismerésére. A néphagyományban időjósló szerepe van február másodikának, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjának. A néphit szerint a téli álmából ezen a napon ébred fel először a medve, kicammog a barlangjából és megnézi, hogy milyen az idő. Ha süt a Nap, akkor visszamegy a barlangjába, mert úgy gondolja, hogy nincsen még vége a télnek. De ha azt tapasztalja, hogy hideg, borús az idő, akkor kint marad, mert  a tavasz hamarosan megjön.

Csütörtökön mackóban, mackóval a kézben érkeztek a gyerekek az oviba Fotós: Nagy Norbert

Eme jeles napra készülve január 22-től február 2-ig „bocsoda” lett a csurgói Eszterlánc óvoda, amint azt Wágner Tiborné tagintézmény-vezetőtől megtudtuk. Ebben a két hétben sokat rajzoltak, festettek a kisgyerekek, és megismerkedtek a medvék valamennyi fajtájával. Kiállítást is rendeztek az oviban „Minden, ami maci” címmel, ahol a kicsik által hozott mesekönyveket, evőeszközöket, ruhákat és csomó plüss mackót mutattak be.

A programokra a csütörtöki nap tette fel a koronát, amikor barna mackóban, mackóval a kézben érkeztek a gyerekek. Minden csoportban meglátogatták a mackóbarlangot, ahol különböző feladatok várták az ovisokat, akarom mondani, a medvebocsokat...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában