Mesélőkedv-keltő

2018.02.22. 09:38

A bábozás örömet ad és taníthat

Jó bábelőadásra menni, gyereknek és felnőttnek is élmény, ám a bábozás otthon is remek szórakozás lehet. A játék még egy sor haszonnal jár.

Bokros Judit

Fotó: Koppán Viktor

Az elmúlt időszakban több kedves bábelőadás is látható volt Fehérváron, az Igéző nevű közösségi térben pedig kifejezetten a gyerekeknek szóló matinéknak szánják a vasárnap délelőttöket. Több bábos csoport is bemutatkozott már itt, különböző korosztálynak ajánlott darabokkal. Volt babaszínház, előadás ismert mese alapján állatszereplőkkel óvodásoknak, és szépen kivitelezett, már igen komoly figurákkal eljátszott kis darabot is láthatott a kisebb-nagyobb közönség.

A bábozást persze nem csupán nézni, hanem művelni is jó. Nem szükséges komolyan, csoportban, hivatalos keretek között, hanem lehet akár otthon is, a legegyszerűbb formában, néhány kesztyűbábbal. Mindez egyrészt jó időtöltés, másrészt segíti a gyerekek szocializációját, kifejezőképességének kibontakozását, és még számos előnnyel jár. Az egyik népszerű, iskolai, már több sikert maga mögött tudó Fejér megyei bábcsoport vezetőjét, Bozai Évát kérdeztük.

Bábozni bárhol, szinte bármely életkorban lehet Fotó: FMH-archív

A tanárnő – aki nem lankadó lelkesedéssel ösztönzi a sárszentmihályi felső tagozatosokat szereplésre – elmondta: a bábozás fontos eszköze a nevelési, tanulási folyamatnak. Segíti a szocializációt, ismereteket ad, feloldja a gátlásokat. A kisgyermek azonosulni tud a kedves bábfigurával, mégis tart tőle némi távolságot, elbújik mögé. Az azonosulás révén sok mindent ki tud fejezni, akár olyat is, amit egyébként magától nem mesélne el. Ráadásul megérezheti, hogy bábozás közben nincs lehetetlen, szinte bármit el lehet játszani, például egy állat bőrbe bújva. A műfaj tehát a fantáziát is fejleszti. Aki szülőként otthon bábozni szeretne gyermekével, annak még történetet sem szükséges előre kitalálnia. Elég, ha beszerzi a bábokat és hagyja, hogy gyermeke feltalálja magát, irányítsa a cselekményt.

Amikor egy gyerek már komolyabban foglalkozik a bábozással, s egy csoport tagja, az is sok haszonnal jár. Például, a darabokra való készülés fegyelemre, együttműködésre nevel, és megtanulható általa az is, hogy a játék nem feltétlenül egyenlő a bohóckodással. Nagyon fontos azonban, hogy a fiatal kedvvel vágjon bele a bábozásba, és ebből általában nincs is hiány – mondta Bozai Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában