Felnőttként viselkedni 16 évesen

2018.01.13. 14:00

Egy kezdő iszkaszentgyörgyi modell kalandjai a török fővárosban

A modellek élete csupa fény és csillogás: drága ruhák, szép sminkek, gondosan elkészített frizurák. Ez a kép él mindannyiunk fejében a kifutók szereplőiről. Mit takar a valóság?

Borsányi Bea

makett

Hány tesztfotózáson kell átesni, hogy az ember lányát felfedezzék, mennyi munkát kell beleölni abba, amíg eljut valaki a világhírig? El lehet jutni odáig egyáltalán?

Rengeteg lány vágya a kifutók világa. Az iszkaszentgyörgyi Kaszanyi Boginak, aki egyébként egy fehérvári középiskola padját koptatja nap mint nap, teljesült egy álma: tavaly decemberben három hónapos lehetőséget kapott arra, hogy Törökországban castingokon vegyen részt és modellként dolgozhasson. De kezdjük inkább a legelején!

– Mindig érdekelt a modellkedés és többször nézegettem ügynökségi oldalakat, de sosem mertem belevágni. Végül úgy alakult, hogy az egyik nagy, főleg fényképeket megosztó közösségi hálón felfigyelt rám az egyik ügynökség és megkeresett, behívott próbafotózásra. Ez nagyjából két éve történt – idézte fel a kezdeteket Bogi. – Azóta több tesztfotózáson vettem részt, mert úgy megy, hogy az embert fotózzák, aztán ha valakinek tetszenek a képek, az ügynökségen keresztül kaphat munkát magazinokban, tévéreklámokban vagy cégeknél. Így sikerült nekem is az egyik nagy női magazin on-line verziójában megjelennem Lakatos Márk oldalán. Ez volt az első nyilvános megjelenésem.

Nem sokkal később újabb megkeresés következett: az ügynökség egy török iroda ajánlatát tette le az asztalára. Nagy volt az izgalom és egyben az aggodalom is, hiszen a szülőknek sem egyszerű elengedni egy kamaszlányt egyedül egy teljesen másik világba, egy másik kultúrába.

Bogi egyelőre csak hobbiként gondolt a modellkedésre Fotó: Nagy Norbert

– Onnantól kezdve, hogy leszállt velem a repülő Isztambulban, mindennap castingokra jártam. Naponta 4–5 próbafelvételen vettem részt a legkülönbözőbb helyeken, sőt volt olyan is, amikor ennél többre is elvittek. Voltam webshootingon, ami internetes fotózást jelent, magazinoknál és reklámfilmes próbafelvételeken. Kicsit talán szerencse is, hogy végül a három hónap egyre zsugorodott, mert ahogy közeledett az év vége, egyre kevesebb lehetőség adódott. Ráadásul többször is megkaptam kritikaként, hogy túl vékony vagyok. A törököknél másmilyen a nőideál.

A castingokra saját ruhában és saját készítésű sminkben megy az ember. A fotózások pedig fárasztóak. Egy-egy webshooting alkalmával akár 400 ruhát is fel kell venni, enni is alig van idő.

– Végül négy internetes fotózáson és egy reklámfilm-forgatáson kaptam munkát. Tapasztalatnak mindenképpen jó volt. Amúgy örültem, hogy hazajöhettem korábban, mert a magányt rosszul viseltem és a város sem tetszett. Nagy feladat volt számomra, hogy 16 évesen felnőttként kellett viselkednem. A modellkedésre egyelőre csak hobbiként gondolok a továbbiakban, és ha itthon hívnak, szívesen megyek dolgozni, de hosszabb időre mostanában nem szeretnék külföldre menni.

Boginak persze az iskolára is gondolnia kell, és mivel sok szakmai tantárgya van, magántanulóként nehezebb lenne mindent elsajátítania. Most éppen a kiesett egy hónapot pótolja, hiszen itt a félév vége, jön a bizonyítvány:

– Most a tanulásé a főszerep, a mateké és a gyorsírásé, de közben már megkaptam a következő lehetőséget, egy kétnapos bécsi munkát február végén. Nagy izgalommal nézek az új feladat elé az osztrák fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában