SÉTA

2017.12.14. 07:48

Egy este a költővel, Nádasdy Ádámmal

Az „Örülök, hogy itt szólhat” irodalmi programsorozat lassan a végéhez közeledik, de még tartogat számunkra néhány kellemes estét.

Nádasdy Ádám

Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, esszéista s nem utolsósorban egyetemi tanár immáron harmadszorra látogatott el Székesfehérvárra.

Korábban az Isteni színjáték fordításáról számolt be a nagyérdeműnek, most pedig legújabb verseskötetének bemutatójára érkezett. A kötetre ugyan hét évet kellett várni, de minden várakozást felülmúlt. Ha az estet egy szóval kellene jellemezni, akkor az mindenképpen a nevetés lenne. Rengeteg nevetés. Czinki Ferenc moderátor találóbbnál is találóbb kérdéseket szegezett a költőhöz, aki minden egyes kérdésre a lehető legkomikusabban reagált, a közönség tagjainak arcáról sugárzott a vidámság, amit igazi örömmámor volt átélni, a hét vége felé közeledve. Némi kitérővel a Nyírj a hajamba című verseskötet volt a középpontban. Megtudhattuk róla, hogy elszórtan bár, de tartalmaz a költő fiatalkorából is műveket. Olyanokat, melyekről a szerző úgy gondolta, hogy méltó helyük lenne a kötetben – s milyen jól gondolta. Több költeménynek is fültanúi lehettünk: már-már csukott szemmel hallgattam végig a felolvasást, miközben kicsit libabőrös is lettem. A címadó költemény például annyira belopta magát a szívembe, hogy bátran kijelenthetem; az egyik kedvenc versem lett.

Miért olvassunk Nádasdyt? Mindannyian ugyanúgy szeretünk, ugyanúgy érezzük a súlyos terheket a vállunkon, avagy a testet öltő magányt, de kevesen képesek úgy megfogalmazni ezeket az érzéseket, mint ahogy a költő megteszi. December 14-én utolsó állomásához érkezik a programsorozat, amit a Szent István Király Múzeum Új Magyar Képtára és a Magyar Nemzeti Levéltár szervez.

Major Alexandra 12.B

Kodolányi gimnázium,

Székesfehérvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában