kul-túra

2017.11.13. 11:00

Tudománytörténeti séta a magyar géniuszok előtt

Olyan nagy magyarok történetei tűnnek fel a helyi iskolában nyílt Tudománytörténeti Vándorkiállítás anyagában, akik ma is példaként állnak a tanulni, kutatni, fejlődni vágyó gyerekek előtt. 

S. Töttő Rita

„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez, függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban” – ez a Szent-Györgyi Albert-idézet a mottója annak a Tudománytörténeti Vándorkiállításnak, amely Pálfi György professzor 16 éves kutatómunkáján alapulva nyílt nemrég a Fekete István Tagiskolában. A gyerekek egyetlen körsétával járhatják végig azt a hatalmas utat, amelyet magyar tudósok több mint egy évszázad alatt jártak be, s amellyel beírták a magyarságot a világ tudományos nagykönyvébe. A Pálfi György Tudománytörténeti kiállítás zichyújfalui megnyitóján Füzesiné Kolonics Ilona polgármester elmondta: nagy jelentősége van ennek a kiállításnak a falu életében, ugyanis vándorkiállítás még nem járt náluk az elmúlt tizenöt évben. A kiállítást Fórizs József, a Fejér Szövetség képviselője nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy ezek a tudósok mind Kárpát-medencei származású, magyar szülők gyermekei s nekik köszönhetően váltak géniuszokká. Utalt arra, hogy a mai gyerekekben is ott van a lehetőség és érték, amellyel hasonló géniuszokká válhatnak. A tárlaton megismerhettük a Nobel-díjas magyarokat, akiknek munkássága a mai napig hatással van az emberiség fejlődésére (Bárány Róbert, Zsigmondy Richard Adolf, Szent-Györgyi Albert, Gábor Dénes, Wigner Jenő, Friedman Milton, Wiesel Elie, Polányi János, Oláh György, Harsányi János, Majláth Judit, Kertész Imre, Herskó Ferenc), de példaként állították a diákok elé azokat a feltalálókat is, akik szintén nagy eredményeket értek el területeiken. Így például helyet kapott a vándorkiállításon a telefon hírmondó feltalálója, Ditrói Puskás Tivadar, a tükörreflexes pentaprizmás fényképezőgép alkotója, Dulovits Jenő, a színesfilm létrehozója, Gáspár Béla, vagy éppen a világ első fénymásolójának megálmodója, Selényi Pál, valamint természetesen a világ első számítógépének alkotója, Neumann János is. A tárlat november 24-ig látogatható az iskolában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában