A tüdőrák hónapja

2017.11.27. 09:30

Évente nyolcezer beteget diagnosztizálnak hazánkban

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek állnak első helyen a vezető halálokok listáján, ám a tüdőrák szedi a második legtöbb áldozatot.

Borsányi Bea

Mindezt a Tüdőrák Hónapja kapcsán mondta el lapunknak dr. Reiber István, a Fejér Megyei Szent György Kórház orvosigazgatója, akitől azt is megtudtuk, Magyarország szomorúan előkelő helyen áll a daganatos megbetegedések tekintetében. Minden harmadik halálesetnek ez az oka, ezen belül pedig a tüdőrák a leggyakoribb.

– Az igazán szomorú az, hogy amíg a világban általában véve csökkenő tendencia figyelhető meg a daganatos megbetegedések számában, addig nálunk sajnos nem. Igaz, nem is nőtt a számuk az elmúlt években – mondta dr. Reiber István. – A daganatos megbetegedéseknél igen nagy szerepe van a genetikus adottságoknak is. Ha valakit a gének hajlamosítanak a betegségre, a nem megfelelő életmód – például a dohányzás – tovább növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

A rendszeres szűréssel idejében felismerhető, ha baj van Fotó: shuttertock

Azt persze senki nem tudja, milyen géneket örökölt. Ezért is fontos a rendszeres szűrés, hiszen a tüdőrákkal kapcsolatban is igaz: a korai felismerés sokban növelheti a gyógyulás esélyét. Ráadásul a tüdőrák a kezdeti stádiumban tünetmentes. nem jár fájdalommal sem. A tünetek csak a betegség későbbi szakaszában jelennek meg: tartós száraz köhögés, véres köpet, nehezen gyógyuló, gyakran visszatérő tüdőgyulladás, a dohányosoknál a köhögés jellegének megváltozása.

A rendszeres szűrésen felül, még ha elcsépeltnek is hangzik, fontos odafigyelnünk a megfelelő táplálkozásra, a mozgásra és a füstmentes életmódra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában