Velence

2017.10.10. 08:00

Hajdú-tanya: Kialakítják a vízellátáshoz szükséges berendezéseket

Hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok azon a tanyaközponton, ahol két éve leomlott a hidroglóbusz.

S. Töttő Rita

Csendben folyik az élet a Hajdú-tanyán, ahol most még kút biztosítja a vizet, ezeknek a kutyusoknak is

Fotó: Nagy Norbert

Volt pár nehéz pillanat a Velence közelében található Hajdú-tanya életében, amikor aggódtak, vajon lesz-e víz a mindennapi élet biztonságos folytatásához. Ezen a kis eldugott tanyaközponton ugyanis, amely már az ezernyolcszázas évek végén is lakott volt, 2015 szeptemberéig egy hidroglóbusz biztosította a vizet az ott élő valamivel több, mint egy tucat családnak. Kicsi, csendes környék ez valóban, ahol a kutya csaholása is elér a szántóföldön keresztül a főútig, s ahol a hétköznapok nyugodt, megszokott folyását robbanásszerű erővel hasította ketté a vizet biztosító torony leomlása azon a bizonyos 2015 szeptemberi napon. A bajok is ekkor kezdődtek, hidroglóbusz ugyanis nem nőtt ki újra a földből, a kút pedig, ami a vizet ezek után biztosíthatta az itt élőknek, magánkézben volt. Ám mivel egy önkormányzatnak kötelessége biztosítani a vízellátást a hozzá tartozó területeken, ezért a velenceinek is lépni kellett: 2015 decemberében megvásárolta Hajdú tanyán azt az ingatlant, ahol a vízellátásért felelős kút található. És azóta is ez a megoldás működik, noha 2016 év végén megjelent a Magyar Közlönyben a hír, mely szerint a velencei Hajdú tanya vízellátásának fejlesztésére 100 millió forintot különítettek el.

Csendben folyik az élet a Hajdú-tanyán, ahol most még kút biztosítja a vizet, ezeknek a kutyusoknak is
Fotós: Nagy Norbert

- A kutat azért vettük meg, mert akkor úgy döntött a tulajdonos, hogy nem szolgáltatja tovább a vizet – emlékezik vissza az akkor történtekre Koszti András polgármester, aki azóta is úgy érzi: az adás-vételbe belekényszerítették az önkormányzatot. Ezért lépett akkor a város polgármestere és jelezte az önkormányzati államtitkárságnak, hogy segítségre van szükségük az ügy megoldásához. Így érkezett a 100 millió forintos támogatás, illetve a közlönyön keresztül annak híre a Velencei-tavi városhoz. A legutóbbi testületi-ülésen el is indították a kivitelezéshez szükséges eljárást, így a közeljövőben megindulhatnak a munkálatok a területen – tette hozzá a polgármester. A tervek szerint kialakítják a vízellátáshoz szükséges berendezéseket, azaz beszerzésre kerül egy új, nagy teljesítményű vízszivattyú, kialakítják a vezérlési rendszert, az új mérőórát, valamint a folyamatos üzemelés biztosításához szükséges elektromos áramellátást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában