hideg

2017.10.10. 11:30

Öt nap, és itt a hivatalos fűtésszezon, mit kell átnézetni?

Öt nap, és itt a hivatalos fűtésszezon: nem győzik a munkát a gázszerelők, mindenki most, a nagyobb hidegek előtt szeretné átnézetni a készüléket.

FMH

Már nemcsak az éjszakák, de a nappalok is érezhetően hűvösebbek, lassan mindenhol kezdődik a fűtési szezon. Sajnos idén is sokan az utolsó pillanatokra hagyják a kazánok, kémények, fűtőberendezések átvizsgálását, és próbálnak szakembert találni, csakhogy ilyenkor ez már szinte lehetetlen. Hasonló véleményen van Mátrai László gázszerelő is, aki szerint a gázkészülékek átvizsgálása készüléktől függően fél-másfél óráig tart.

Öt-hat óra alatt elfogyhat az oxigén

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy leginkább azoknak kell komolyan venniük a gázkészülék átvizsgálását, akiknél nyílászárócsere történt, mivel a műanyag ablakok gyakorlatilag hermetikusan lezárják a helyiséget. Amennyiben nincs megfelelő szellőzés, könnyen előfordulhat, hogy egy kisebb lakásban öt-hat óra alatt teljesen elfogy az oxigén, mivel egy köbméter gáz elégetéséhez 11 köbméter levegőre van szükség. Éppen ezért a szellőzésről minden esetben gondoskodni kell.

Mi a különbség a zárt és a nyílt között?

A zárt égésterű kazánokkal nincs gond, mivel itt a tüzet tápláló levegő kintről érkezik, és az égéstermék is oda távozik – a legnagyobb baj, ami történhet, hogy leáll a kazán. A legveszélyesebbek a régi, kéményes készülékek, mert itt visszaáramolhat a szén-monoxid: nagyon fontos, hogy legyen egy megbízható típusú CO-érzékelőnk, nehogy tragédia történjen.

Megfelelt és megbukott készülékek

A katasztrófavédelem weboldalán megtalálható az ellenőrzéseken megfelelt és a megbukott érzékelők listája. Az augusztusban frissített lista szerint előbbiből 19 van, utóbbiból viszont 33, így nagyon oda kell figyelni, hogy milyen készüléket választunk.

Mátrai László szerint a megbízható szén-monoxid-érzékelők alsó határa 11 ezer forint, a készüléket pedig lehetőleg épületgépészeti szakboltban vegyük meg, ahol tanácsot tudnak adni. Annyit azonban már most érdemes tudni, hogy a készüléket annak a helyiségnek az ajtaja fölé célszerű szerelni, ahol a kazán található. Elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőberendezését. A legokosabb az első fűtés előtt szakemberrel megvizsgáltatni és kitisztíttatni, mivel azokban a hónapokban, amikor nem kellett fűteni, szennyeződés rakódott le a készülékre, ami jobb esetben csak rontja az égés minőségét, rosszabb esetben balesethez vezethet. A szennyeződések, eltömődések és a szabálytalan házi kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra.

Gazdaságosabb működés

A rendszeresen karbantartott és kitisztított fűtőeszköz nemcsak biztonságos, de gazdaságosabban is működtethető. Most viszonylag kellemes még az idő, a lakosság rohama várhatóan tovább folytatódik, mert mindenki szeretné átvizsgáltatni készülékét az újabb lehűlés előtt. A szakemberek pedig azért bosszankodnak, mert ha a lakosság időben intézkedik, akkor az ő határidőnaplójuk sem lenne most ennyire tele.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összesítése szerint csaknem a duplájára, kilencről tizenhatra nőtt tavaly 2015-höz képest a szén-monoxid-mérgezések okozta halálesetek száma Magyarországon, és idén is volt már, aki nem élte túl a mérgezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában