Szatírok

2024.02.14. 07:00

"Mutogatós bácsik": két bejelentés kapcsán indult büntetőeljárás Székesfehérváron

A közösségi oldalon terjedt a hír, miszerint valaki a közelmúltban az Almássy lakótelepen megállított egy lányt, és megmutatta neki a nemi szervét, továbbá obszcén felajánlkozást tett neki. Ennek nyomán arra kértük a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatát, segítsék olvasóinkat, a szülőket hasznos tanácsokkal, hogy menekülhetnek az ilyen váratlan és félelmetes helyzetekből a kiszolgáltatott kiskorúak? Mivel vértezzék fel őket?

Horváth-Buthy Lilla

Ezúttal is fiatal lányt ért atrocitás, megkörnyékezte egy szatír

Fotó: unsplash.com

Portálunk nem először számol be hasonló esetekről, a teljesség igénye nélkül idézünk fel párat. 2016-ban olvasónk azt írta, a Bregyó-közben lett figyelmes egy férfire, aki a sportcentrum közelében mutogatta és fogdosta a nemi szervét. Ugyanebben az időszakban érkezett hozzánk megkeresés ugyanebben a témában egy másik forrástól is, aki szerint egy férfi a Gyümölcs utcában, lányoktól kért útbaigazítást, miközben magához nyúlt. De ugyanabban a cikkben arról is beszámoltunk, hogy a Salétrom utcából is érkezett feljelentés a rendőrségre hasonló eset miatt, ahol egy 14 éves lány volt a mutogatós szatír áldozata. Szerencsére ezekben az esetekben is sikerre vezetett a nyomozói munka, a többi között egy 27 éves férfit is kihallgattak gyanúsítottként. A rendőrséget idézve: "Székesfehérváron az elmúlt egy hónapban három büntetőeljárás indult ismeretlen tettes ellen szeméremsértés vétség gyanúja miatt." 

2022-ben valaki egy fehérvári iskola közelében mutogatta magát, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság szeméremsértés miatt állította elő a férfit. Ennél frissebb eset, amiről 2023-ban számoltunk be. Akkor, ugyancsak a közösségi oldalon, két középiskolás lány arról számolt be, hogy egy negyven feletti férfi mutogatta nekik a testét a város egyik utcájában. 

Fotó: VG/Vémi Zoltán (MW-Archív)

Cikkünkben a többi között azt is körüljártuk, milyen büntetés jár ezért a cselekményért? 

Fontos, hogy legyen feljelentés

De térjünk vissza napjainkba, ahhoz az ügyhöz, ami cikkünk aktualitását adja. A legutóbb megosztott posztban, amiben arra figyelmeztették az embereket, hogy az Almássy lakótelepen garázdálkodott a szatír, azt olvashattuk, ebben a konkrét ügyben rendőrségi feljelentés született. Megkeresésünkre azonban ez utóbbi állítást cáfolta a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság, melynek sajtószolgálatától az alábbiakat kérdeztük: érkezett-e akár több feljelentés a közelmúltban, a fent említett "mutogatós ember" személyleírásával? Mennyire gyakoriak az ilyen esetek Fejér vármegyében és különösen Székesfehérváron? Ilyenkor mennyi esély mutatkozik arra, hogy rendőrkézre kerül az illető?

Két szatír rendőrkézen

"Székesfehérvárról és a környező településekről az Ön által említett bűncselekmény gyanúja miatt bejelentés vagy feljelentés a rendőrségre válaszadásunkig az idei évben nem érkezett. Az esetek gyakoriságáról elmondható, hogy 

tavaly két bejelentés kapcsán indult büntetőeljárás a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon. Munkatársaink mindegyik eljárásban azonosították és elfogták, majd gyanúsítottként hallgatták ki az elkövetőt."

 - írták a feol.hu-nak adott válaszukban.


Fotó: MW-Archív

Ha nagy a veszély, rögtön hívja a 112-őt!

Érdekelt minket továbbá az is, hogy milyen gyakorlati tanácsokkal tudnak szolgálni a rendőrök a szülőknek: mivel vértezzék fel gyermekeiket, ha hasonló atrocitás éri őket, ha "mutogatós bácsi" állja az útjukat? 

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrök azt javasolják, hogy gyalogosan lehetőleg kerüljék a kevésbé lakott, sötét, kietlen útszakaszokat. Mint írták, abban az esetben, ha valaki úgy érzi, hogy követik, érdemes útirányt váltani, és olyan helyen folytatni a közlekedést, ahol nagyobb a forgalom, és gyors segítség kérhető (pl. bolt, pékség, gyógyszertár). Hangsúlyozták válaszukban, szükség esetén a kiskorú azonnal értesítse a szülőt, vagy olyan felnőttet, aki oda tud érte menni. Abban az esetben pedig, ha úgy ítéli meg, nagyobb a veszély, hívja a 112 segélyhívó számot. 

Kerülni kell a szemkontaktust!

Hasznos, ha a gyermek pontos helymeghatározást tud adni, és amennyiben sikerült megfigyelnie a személyt, részletes személyleírást, esetleg fotót is készíthet róla. Szeméremsértő cselekmény észlelése esetén kerülni kell a szemkontaktust az elkövetővel, irányváltoztatással és véleménynyilvánítás nélkül azonnal el kell hagyni a helyszínt. Amennyiben váratlanul testközelbe kerül az elkövető, hangosan segítségért kell kiáltani - tanácsolta a megyei rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!