A tűz nem játék

2022.12.20. 13:06

Évente 280 lakás gyullad ki Fejérben

Mint arról a korábban beszámoltunk, a hétvégén tűzijátékszerűen öntötte magából egy kémény a lángokat és a szikrát Úrhidán. A lerakódott korom égett a családi ház kéményében.

Hajdú Marianna

Fotó: Olvasó

A kéményseprőkre is szükség volt

Az esetnél székesfehérvári hivatásos tűzoltók és a Sárvíz Tűzoltó Egyesület önkéntesei a kályhából a még izzó parazsat eltávolították. A katasztrófavédelem értesítette a kéményseprő-ipari közszolgáltatót, amelynek kéményseprő szakembere is a helyszínre érkezett. Szerencsére személyi sérülés nem történt – tudtuk meg a Fejér Megyei Katasztrófavédelem szóvivőjétől.

Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik

Sajnos elmondható, hogy nem kell hozzá a nyári forróság, ebben az időszakban sem lesznek ritkábbak a tűzesetek. Fejér megyében évente átlagosan 280 lakás gyullad ki, ezek 65 százaléka a fűtési időszak alatt. A legtöbb lakástüzet elektromos probléma, nyílt láng használata, a fűtés hibája, főzés vagy éppen a dohányzás okozza. A megyében minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. A leggyakoribb oka, ha a füstelvezető nincs megfelelően kitisztítva. Ilyenkor a kémény belső falára a lerakódott korom és kátrány meggyullad. Azt hihetnénk, a kémény téglái megvédenek a komolyabb bajtól, de ez nem igaz. A tűz a kéményből könnyen átterjedhet a tetőszerkezetre – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Szerencsére az úrhidai esetnél nem történt hasonló.

Ennek ismeretében érthető, miért olyan fontos a – szilárd tüzelés esetén évente egy alkalommal – a kémények ellenőrzése. A családi házakhoz előzetes időpont egyeztetés után megy ki a kéményseprő, ami magánszemélyek részére díjtalan.

A megelőzésben a tüzelőanyag megválasztása is fontos

A lakkozott, festett vagy nedves fa nem alkalmas tüzelőnek, háztartási hulladékkal pedig tilos fűteni. Ezek amellett, hogy az égés során mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Képzeljük csak el, ha valaki csak két hétig szeméttel fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben, mintha fél évig jól kiszárított fával tüzelt volna.

 

A katasztrófavédelem munkatársai szerint, otthonunk biztonságát tovább növelhetjük füstérzékelők felszerelésével. Ezek az eszközök átlagosan egy percen belül jeleznek, figyelmeztetve a veszélyre, nagyobb esélyt adva a menekülésre, esetlegesen a tűz kezdeti szakaszának oltására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!