Frissen Fejérből

2022.09.15. 11:58

Kútba esett kiscica életét mentették meg a pázmándi önkéntes tűzoltók

Ha nem is a szó szoros értelmében, de lehet, hogy egy kisgyermek vagy egy arra járó felnőttet mentett meg a sérüléstől egy kiscica Pázmándon, a Széchenyi utca végén, amikor egy, a közelmúltban lebontott házának, annak elhanyagolt telkén, a földdel egyenlő színtű nyílással, mély kútba esett.

E. Várkonyi Péter

Forrás: Erdő Zoltán, Pázmánd ÖTE

Reinitz Roland, aki e romos telek szomszédságában lakik, az esti vacsorához hívta állat kedvenceit. A két kis tacskó lihegve érkezett, de Xi, a kiscica nem került elő a közös étkezéshez, ahogy ez eddig szokás volt. Keresni kezdték a kölyköt. Roland kedvese, Erika a szomszédból hallotta, a keserves vékony nyávogást, de ekkor még nem tudták, hogy honnan érkezik pontosan a hang. Rövidesen felfedezték a forrást, és örömükre, de bánatukra is, meglelték 10 méter mélyen a kedvencüket. Egy ideig tanácstalanok voltak, majd pillanatokkal később szóltak a szomszédukban lakó helyi tűzoltó parancsnoknak, Domak Tibornak. Így lett hivatalos a riasztás, mert ő jelezte a Fejér megyei műveletirányító ügyeletnek a „mesébe illő” történetet. 

Forrás: Erdő Zoltán, Pázmánd ÖTE 

A helyi önkéntes tűzoltók, akik önálló beavatkozásra is jogosultak Steyr szerkocsijukkal gyorsan megkezdték az állat mentését. Füzesi Rajmund, az egyik tűzoltó, kihúzós létrán, kötélbiztosítással ereszkedett le, és egy ruhákkal bélelt nagy vödörbe tette az állatot, ott lenn. A félős Xi, azonban többször kiugrott, így kissé nehezítve a saját mentését. 

Forrás: Erdő Zoltán 

Rajmund a mélyben „közelharcot” vívott, és győzedelmeskedett. Felszínre vitte és átadta a gazdának a kis szökevényt. Teljes lett a boldogság, amely vidám győzelemmel végződött. A mentés végén a résztvevők körülnéztek a telken és több hasonló, avarral és ágakkal befedett kutat találtak, amelynek mélyén 8-10 méteres lyuk tátongott. Rágondolni is rossz, mi van, ha erre téved egy másik állat, netán egy kis csavargó gyermek… Be kellene fedni ezeket a „halál” lyukakat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!