Frissen Fejérből

2021.11.09. 20:10

Két évre eltiltották foglalkozásuktól azokat az óvónőket, akik erőszakkal próbáltak megtömni egy gyermeket

Nyilvános fellebbezési tárgyaláson zárták le annak a két óvodapedagógusnak és egy dajkának az ügyét, akik erőszakkal próbáltak megetetni egy étkezési zavarral küzdő gyermeket.

Baráth Eszter

Két óvodapedagógus és egy dajka sorsáról döntöttek kedden

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A vádirat szerint egy Fejér megyei településen 2017-ben két óvodapedagógus úgy döntött, hogy egy dajka segítségével megpróbálják megetetni az étkezési zavarban szenvedő gyermeket. A kiskorú sértett kezeit két vádlott hátrafogta, a harmadik pedig az ételt a szájába tette. A gyermek sírni kezdett, de ennek ellenére a második kanállal is megpróbálták a szájába erőltetni, az óvodás viszont félrenyelt, így a vádlottak abbahagyták a cselekményt. A történtek után a sértett viselkedése megváltozott, zárkózottá vált, sírva ment óvodába, ezért szülei egy másik intézménybe iratták.

A vádlottak első fokon 120-120 óra közérdekű munkára ítélte a bíróság, ami ellen az ügyészség súlyosbításért, a védelem pedig első sorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

Két óvodapedagógus és egy dajka sorsáról döntöttek kedden
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A másodfogú bíróságként eljáró Székesfehérvári törvényszék a védőügyvédek felmentésre, a büntetés enyhítésére irányuló fellebbezését indokolatlannak tartotta, ugyanakkor az ügyészség súlyosbítást magába foglaló indítványát fenntartotta. A tárgyalás elején megismételték az igazságügyi orvosszakértő meghallgatását, amire eljárási probléma miatt volt szükség. Preklet Imre szakértő korábbi véleményét fenntartotta és megerősítette. Többek között hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a gyermeknek orvosi igazolása volt a történtek idején pszichés étkezési zavarról. Hangsúlyozta, egészséges gyermeknél is stresszrohamot válthat ki, hasonló szituáció, a pánikszerű reakció és a sírás pedig növelheti a fulladás veszélyét.

A perbeszédek sorát Sike Alexandra ügyész kezdte meg, aki továbbra is fenntartotta a felfüggesztett börtönbüntetésre és a szakma gyakorlásától való eltiltásra irányuló indítványát. Hozzátette, álláspontja szerint súlyosbító körülmény, hogy az eset gyermekek előtt történt, akik szintén megijedtek. Az I. rendű vádlott ügyvédje nem tartotta indokoltnak az ügyészség indítványát, enyhítő körülményként kérte figyelembe venni egyebek mellett az eset óta eltelt időt és a vádlott szakmai életének kifogástalanságát. II. és III. rendű vádlottak védői felmentést indítványoztak.

A bíróság másodfokon, kiskorú veszélyeztetése miatt I. rendű vádlottat 1 és 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, II. rendű vádlott számára 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki. III. rendű terheltet 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett próbaidőre ítélték. Mindhárom vádlottat 2 évre eltiltották a kiskorúakkal való foglalkozást megvalósító pedagógusi, nevelői és gondozói tevékenységtől.

Előzmény:

[embed]https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/eroszakkal-probaltak-a-gyermekbe-tomni-az-etelt-sulyositasert-fellebbezett-az-ugyeszseg-4621681/[/embed]

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyermektomes-pszichologus-szego-agnes-4624345/[/embed]

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!