döbbenetes

2021.09.06. 17:30

Több, mint 23 milliós kárt okoztak a fegyveres rablók Velencén

Jogerőre emelkedett a bíróság ítélete a fegyveres rablás másodrendű vádlottja tekintetében.

Déri Brenda

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvári Törvényszék hétfő reggel tartott előkészítő ülésén meghallgatta a másodrendű vádlottat tárgyalás jelentős értékre, fegyveresen, felfegyverkezve és csoportosan elkövetett rablás bűntette ügyében.

Az elsőrendű vádlott pénzügyi gondjai megoldása végett elhatározta, hogy egy általa ismert házaspár ingatlanába bemenve, onnan nagyobb összegű készpénzt és értéktárgyakat fog eltulajdonítani. Ötletének kivitelezéséhez az egyik ismerősének, a másodrendű fk. vádlottnak a segítségét kérte. II. fk. rendű vádlott megosztotta I rendű vádlott tervét még további két emberrel, III. és IV. rendű vádlottal.

I. és II. rendű fk. vádlott 2020. augusztus 1-jén megszervezték a bűncselekmény elkövetését. I. rendű vádlott a Google Maps navigációs rendszerén megjelölte annak az ingatlannak a helyét, ahova bemenni terveztek, ezt II. rendű vádlott a telefonjával lefotózta. I. rendű vádlott beszerzett jó néhány olyan eszközt, melyet a sértettek ellenállásának megfékezésére és a vagyontárgyak eltulajdonítására szánt, ezeket egy hátizsákba téve átadta II. rendű fk. vádlottnak, aki a III. és IV. rendű fk. vádlottakkal a megbeszélt találkozóhelyre szállította. II., III. és IV. rendű fk. vádlottak 2021. augusztus 2-án hajnalban az V. rendű vádlott által vezetett személygépkocsival Velencére indultak a sértettek családi házához. V. rendű vádlott feladata az volt, hogy az ingatlanhoz érve, maradjon a gépjárműben és figyeljen. II., III. és IV. rendű fk. vádlottak a házba bejutva felébresztették a sértetteket és egy lőfegyvernek tűnő gázpisztollyal megfenyegették őket, ha nem tesznek eleget kéréseiknek, meghúzzák a ravaszt. A sértettek a fenyegetésre a széfben tartott készpénzt és ékszereket átadták, mire a vádlottak telefonon értesítették V. rendű vádlottat, hogy jöjjön értük, majd elhajtottak a helyszínről. A bűncselekmény során okozott kár összesen 23.862.160,- Ft volt.

A bíróságon tartott előkészítő ülésen a másodrendű vádlott beismerte a büntetőjogi felelősségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Az sértett felek férfi tagja nem jelent meg az ülésen arra hivatkozva, hogy nem kíván találkozni a vádlottakkal, ugyanis olyan mértékű károkat okoztak neki, amelyet még azóta sem sikerült feldolgoznia. Az ügyvéd bizonyítási indítványt nyújtott be még további tanúk meghallgatására, illetve a nem megjelent sértett személyes vallomástételére. Utóbbit az ügyésznő is indítványozta, de hozzátette, hogy a sértettet védett tanúként kezeljék. A bíróság a II. rendű vádlott ügyészséggel kötött egyezségét jóváhagyta, továbbá a vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett rablás és magánlaksértés bűntettében. Őt a bíróság halmazati büntetésül 7 év börtönfokozatú szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság ítélete a hétfői nappal jogerőssé vált. Ami az I. rendű vádlottat illeti, a hétfőn tartott bírósági tárgyaláson a sértett házaspár megjelent női tagját tanúként hallgatták meg. Ezen túl a bíró helyt adott a védői, valamint az ügyészi bizonyítási indítványnak, így a tárgyalást 2021. október 27-én 9:00 órára elnapolta, amikor az I. rendű vádlottra vonatkozóan a bizonyítás függvényében határozathozatal várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!