Frissen Fejérből

2021.06.20. 07:00

Ismét autót rongáltak Fehérváron – Betört ablak várt a tulajdonosra a Móricz Zsigmond utcában

Mit tehetünk, ha az éj leple alatt megrongálják a házunk előtt parkoló autónkat? Segíthet az anyagi kár fedezésében a kötelező biztosítás? Utánajártunk.

Héjj Vivien

A gépjárművek egyre növekvő számának tulajdoníthatóan mind több autó „áldozattá válhat” Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Néhány héttel ezelőtt beszámoltunk róla, hogy a Lövölde utcában hat gépjárművet megrongáltak. Letört ablaktörlőlapátok és elektromos visszapillantó tükrök, valamint megrongált antennák fogadták a kocsikhoz érkező tulajdonosokat. Az üggyel kapcsolatban a Székesfehérvári Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen rongálás vétség elkövetése miatt indított büntetőeljárást.

A napokban az egyik helyi közösségi csoportban látott napvilágot egy hasonló eset

Most egy, a Móricz Zsigmond utcában parkoló jármű jobb hátsó ablaka esett áldozatul: az éjszaka során valaki betörte azt. Öröm az ürömben, hogy a benne lévő értékek hiánytalanul megmaradtak, semmi nem tűnt el. Mint megtudtuk, a rendőrségi feljelentés megtörtént, emellett a tulajdonos lapunknak elmondta, nagyon sok segítőkész emberrel találkozott az eset kapcsán. Többen megálltak és felajánlották, hogy amiben tudnak, segítenek.

Megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, ilyen esetben mit tehet, illetve mit kell tennie az autótulajdonosnak, milyen lehetőségek vannak az ismeretlen elkövető felderítésére

– A gépjármű megsérült szélvédőjének vagy ablakának károsodása esetén javasoljuk annak mielőbbi pótlását, illetve cseréjét, hiszen sérült vagy hiányzó ablakkal közlekedni nemcsak szabálytalan, de balesetveszélyes is! – hangsúlyozta válaszában a rendőrség kommunikációs szolgálata, akiktől megkérdeztük azt is, ilyen esetben mindenképp feljelentést kell-e tennie a károsultnak.

– A feljelentés megtétele egyfelől jogosultság – hiszen bűncselekmény észlelése esetén bárki tehet feljelentést –, másfelől bizonyos esetekben kötelezettség is. Feljelentést tenni akkor kötelező, ha annak elmulasztása a büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősül. A feljelentés nem nélkülözhetetlen feltétele az eljárásnak, hiszen az a hatóság önálló észlelése alapján is megindulhat – tájékoztatta lapunkat a rendőrség.

A gépjárművek egyre növekvő számának tulajdoníthatóan mind több autó „áldozattá válhat” Fotó: Shutterstock

Mint megtudtuk, a hatóság köteles egyedileg megvizsgálni a feljelentést, és három munkanapon belül eldönteni, hogy megállapítható-e bűncselekmény gyanúja. A hatóság a döntést a feljelentésben szereplő tények, illetve az esetlegesen csatolt bizonyítékok alapján hozza meg, de figyelembe veheti azokat a tényeket is, melyek köztudomásúak, vagy amelyekről hivatalos tudomása van. Amennyiben további információkra van szükség a döntéshez, úgy a feljelentés kiegészítését rendelik el.

A feljelentés kiegészítése során a hatóság a feljelentőtől további adatokat, iratokat kérhet, továbbá kérheti a bűncselekmény elkövetési értékének – például anyagi kár – közlését. A feljelentés és a feljelentéskiegészítés alapján a hatóság háromféle döntést hozhat: elrendeli a nyomozást, elutasítja a feljelentést, vagy átteszi az ügyet az arra illetékes hatósághoz.

Rákérdeztünk arra is, a Móricz Zsigmond utca környékén volt-e az elmúlt évben hasonló eset, ám mint megtudtuk, erről külön statisztikai nyilvántartást nem vezet a rendőrség

A hatóság azonban kiemelte, az ilyen jellegű bűncselekmények a gépjármű-tulajdonosok következetes hozzáállásával sok esetben megelőzhetők. A forgalomban lévő gépjárművek száma egyre növekszik, szinte bármelyik célpontjává válhat az ilyen jellegű bűncselekménynek. A kivilágítatlan, kisebb gyalogos- és járműforgalmú vagy elhagyatott területen hagyott járművek gyakrabban válnak bűnözők célpontjává.

Felkerestük az egyik gépjármű-biztosítással foglalkozó céget, hogy megtudjuk, a keletkezett anyagi kár rendezésében mennyit számít a biztosítás megléte. Mint megtudtuk, a gépjárművekre kötött kötelező biztosítás ilyenkor nem nyújt segítséget, azonban ha valaki cascót is köt járművére, akkor a kárrendezésben számíthat a biztosító segítségére is. Továbbá ha az elkövetőt megtalálják, akkor az ő biztosítására ráterhelhető az okozott kár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!