Frissen Fejérből

2021.05.21. 15:00

Indítványozták annak a két férfinak a letartóztatását, akik 6 szír állampolgárt próbáltak átcsempészni a határon

A Székesfehérvári Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítványozta annak a két férfinak a letartóztatását, akik a gyanú szerint 2021. május 14-én hat, Magyarország területén illegálisan tartózkodó szír állampolgárnak nyújtottak segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez.

Fejér Megyei Főügyészség

A bíróság – egyelőre nem véglegesen, de – döntött: eltiltás is szerepel a szankciók között Fotó: Stock

Fotó: shutterstock

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak egyike azért, hogy a Magyarország területére illegálisan érkező külföldieknek az államhatár jogellenes átlépéséhez Ausztriába való eljuttatásukkal segítséget nyújtson, a szerb határnál őket a gépjárművébe felvette. A gyanúsítottat társa telefonhívásokkal, illetve internetes alkalmazáson keresztül továbbított üzenetekkel irányította arra a helyszínre, ahol a menekülteket fel kellett vennie. A rendőrség járőrei a hat szír állampolgárt szállító gépjárművet az M6-os autópálya 31-es kilométerszelvényében ellenőrzés alá vonták, így a bűncselekményt leleplezték.

A gyanúsítottak büntetett előéletűek, egyikük visszaeső, a bűncselekményt büntetőeljárások hatálya alatt állva követte el úgy, hogy munkahellyel és legális jövedelemmel nem rendelkezik, míg társa a cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés próba idejének hatálya alatt állva követte el, így vonatkozásukban a bűnismétlés reális veszélye fennáll. Alaposan feltehető továbbá, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást veszélyeztetnék.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását, a bíróság döntése védelmi fellebbezés folytán nem végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!