azt beszélik

2019.12.11. 11:30

Besurranó tolvajok járnak Székesfehérváron, pár jó tanács, hogy mire figyeljünk!

A napokban ütötte fel a fejét a Szeretem Székesfehérvárt csoportban a közösségi oldalon, hogy besurranó tolvajra lett figyelmes egy hölgy az otthonában, Fehérváron.

feol.hu

Fotó: © Unger Tamás

Az ünnepi időszak alatt vélhetően nagyobb eséllyel fordulhatnak elő ilyen esetek, ezért szeretnénk olvasóinkat pár jó tanáccsal ellátni. Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a témával, most hadd osszuk meg Önökkel a rendőrség tanácsait a besurranások megelőzése érdekében:

  • Amennyiben otthon tartózkodunk, napközben is zárjuk be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észrevesszük a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévézünk, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeinket. A zsákmány többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.
  • Amennyiben csak rövid időre hagyjuk el lakásunkat, vendégeinket kísérjük ki vagy éppen ismerőseinkkel váltunk pár szót, akkor is mindig zárjuk be az ajtót!
  • A szellőztetéssel is legyünk óvatosak! Ne hagyjuk kitárva földszinti lakásunk ablakait, ha nem tartózkodunk a szobában! Elég egy pillanat és a tolvaj már bent is van a szobában és viszi, amit értékesnek talál. Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakok esetében is.
  • Aki kertes házban lakik, ne felejtse el, elképzelhető, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a kert hátsó végében dolgozunk, vagy esetleg csak kint pihenünk, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonunkba, és észrevétlenül távozhat értékeinkkel együtt.
  • Ajtónyitás előtt minden esetben győződjön meg – pl. az optikai kitekintő igénybevételével – az érkező személy kilétéről. Amennyiben idegenek csengetnek be, szolgáltatást ajánlanak, rosszullétet színlelnek, esetleg pénzváltás ürügyével keresik Önt, ne engedje be őket lakásába! A magukat „hivatalos személyeknek,” kiadó emberektől is kérje el az igazolványát!
  • Kérjük Önöket, hogy fordítsanak figyelmet lakókörnyezetükre, szomszédaikra is. Amennyiben gyanúsan mozgó idegeneket látnak, jegyezzék meg személyleírásukat, az általuk használt jármű típusát, színét, rendszámát, és hívják bizalommal a 107-es, vagy 112-es segélykérő számot! Amennyiben megtörtént a baj, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget – tartalmazza a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye.

    Ne feledjék, a házalókkal is bánjunk óvatosan. Ezzel kapcsolatos cikkünket ide kattintva olvashatja!

    Vezető képünk illusztráció!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!