Defibrillátor

2017.12.04. 16:51

A kivonuló szerkocsin viszik az életmentő készüléket is

Az Erdős-testvérpár ajándékozott a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóságnak egy automata defibrillátort, a kölcsönös együttműködés jegyében. Nem ritkán a tűzoltók érkeznek elsőként a közeli autópályán történt balesethez.

Zsohár Melinda

A piros szerkocsin fényvisszaverő matrica jelzi, hogy újraélesztő, azaz defibrillátor található a fedélzeten, így Bicskén már négy ilyen szerkezet áll rendelkezésre. A hirtelen szívhalál, szívleállás, a keringés összeomlása az egyik vezető halálok Európában, minden 45 másodpercben így veszíti életét valaki a kontinensen, szolgált riasztó adatokkal Pápai Imre, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentőtisztje. A defibrillátor használatával 60 százalék feletti túlélés, hangsúlyozta a szakember.

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor

A defibrillátort Erdős Norbert és Zoltán ajándékozták a bicskei tűzoltóknak, évek óta segítik egymást a baleseteknél. A testvérpár a Bicskei Autópálya Mérnökség szerződéses partnere, nehézgépjárművek speciális műszaki mentésében vesznek részt. Jellemzően a 67-12 kilométerszelvény közötti szakasz a területük, ide riasztják őket. A bicskei tűzoltók szintén a városközeli autópálya-szakaszokon jelennek meg, nem ritkán elsőként. Már csak ezért is gondolták úgy Erdősék, hogy jó kezekben lenne a defibrillátor addig is, míg megérkezik az orvosi segítség.

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor

A készüléket szerény ünnepség keretében vette át Polgár Viktor, a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság köztestületének elnöke. Köszönetet mondott az ajándékért Pálffy István polgármester és Bálint Istvánné alpolgármester – a teljesen automata készülék bárhol alkalmazható a bicskei tűzoltóság ellátási területén. A Bicskén megjelent Farkas-Bozsik Gábor székesfehérvári tűzoltósági felügyelő, alezredes elmondta: a műszerrel nem lehet „kárt tenni” a pillanatnyilag halott személyben, csak azzal, ha nem segítünk. A készülék használatáról, az alapszintű újraélesztésről aznap képzést tartott Pápai Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!