Frissen Fejérből

2023.11.11. 15:36

Lemaradt róla? Lehet, hogy éjjel megnézheti a sarki fényt Fejér megyéből is!

Várhatóan úgynevezett G2-es erősségű geomágneses vihar éri el a Földet november 11-én este, s ha jó lesz a csillagok állása, ezáltal ismét láthatóvá válik a sarki fény.

Szanyi-Nagy Judit

Így nézett ki Csákvárról az ég november 5-én este

Fotó: Bonczné Szabó Ildikó

Bár valószínűleg gyengébb "változatban" – amint több internetes fórumon is olvasható –, mivel a napokban megtapasztalt látványos égi jelenséghez képest a jelenlegi gyengébb, azaz G3 helyett G2-es, illetve Kp7 helyett "csupán" Kp6-os indexű lesz.

Mit jelentenek ezek a számok? A magyarázathoz az Időkép leírását hívjuk segítségül: "A Napból érkező töltött részecskék az ionoszférában található oxigén- és nitrogénatomokkal ütközve újra erős sarki fényt eredményezhetnek, ami akár a mi földrajzi szélességünkről is láthatóvá válhat. A töltött részecskék által okozott zavart jelző Kp-index előrejelzése is erre utal, amely az éjféli, hajnali órákban a 6-os értéket is meghaladja majd."

Mindez tehát azt jelenti, hogy körülbelül este 7-8 órától már érdemes a különleges fények miatt fel-fel tekintgetni. S amennyiben az ég éjfél tájékán még jobban kitisztul – amely esélyes az előrejelzések szerint –, úgy a színek még jobban körvonalazódhatnak Fejér megye fölött is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!