Frissen Fejérből

2023.11.05. 19:12

Csillagász a különleges vasárnapi égi jelenségről

Valóban sarki fényt láthattak az emberek vasárnap este az égbolton. Varázslatos, lenyűgöző vörös fénynek lehettünk szemtanúi. Csillagász szakember mesélt róla a feolnak.

S. Töttő Rita

Fotó: Turczer Edina

Fejér és az ország számos településén láthatták azt a lélegzetelállító vörös fényt az emberek, amely vasárnap este ragyogta be rövid időre az égboltot. A különös jelenségről számos felvétel készült a tiszta égbolton, melyek közül Lovasberényből, a Fema Állatmentő Egyesülettől is kaptunk párat.

Csákvárról az ég
Fotó: Bonczné Szabó Ildikó

Megkérdeztük Nagy Rezső fehérvári csillagászt arról, vajon mi lehetett ez a különös égi jelenség. Mint fogalmazott, már hallott az eseményről, amelyet ő maga ugyan nem látott, de kollégái igen, akikben megbízik, így elmondhatja: valószínűleg sarki fény lehetett a jelenség. S hogy mit is jelent ez pontosan?

- A napból érkező töltött részecskék – atomok, ionok – érkeznek a Földhöz, de általában a Föld mágneses tere megakadályozza, hogy eljussanak a felszínre. Kivéve a sarkoknál, ahol képzeletbeli mágneses erővonalak mentén a részecskék le tudnak jutni a Földre, amely szintén úgy viselkedik, mint a mágnes. Néha azonban erősebb ez a jelenség, így válik láthatóvá a Föld sarkain túl máshol is. Így most nálunk.

Fotó: Turczer Edina

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában