Az utolsó napok időjárása

2020.12.23. 07:40

Fehér karácsony vagy inkább szilveszter? – Ilyen időt hoz magával az év vége

Bán Balázs amatőr meteorológus ismét a segítségünkre sietett, amikor arról érdeklődtünk, milyen időjárásra számítsunk az ünnepek alatt, lesz-e havazás az év végén.

feol.hu

Fotó: ® Koppan Viktor David

Lassanként körvonalazódik az idei karácsony időjárása. Amit az időjárási modellek jelenleg mutatnak, abból az derül ki, hogy az elmúlt hetek eseménytelen, ködös, nyirkos, szürke időjárása pont az ünnepek környékén látszódik megváltozni.

Az a magasnyomású légköri képződmény, úgynevezett anticiklon, amely ezt a nyugodt időt okozta, lassanként leépül Közép-Európa, így hazánk térsége felett. Helyét a dinamikusabb, változatosabb időjárást okozó frontok veszik át. Azonban eleinte még enyhe léghullámok áramolnak térségünkbe.

Egyelőre úgy néz ki, hogy szenteste még nyoma sem lesz a télnek annak ellenére, hogy egy hidegfront közelíti meg hazánkat.

A frontátvonulás csapadékkal, várhatóan esővel is járhat. Karácsony első napján, 25-én már a front mögötti hűvösebb levegő fog eluralkodni nálunk is, de igazi téli idővel még ez sem jár, bár a korábbiakhoz képest azért hidegebb lesz, amit hőérzetileg a megerősödő szél is rontani fog. Napközben csak néhány fokkal leszünk 0 fok felett. 26-án a felhőátvonulásokból kis eséllyel futó hózápor is lehet, de sem megmaradó hóra, sem jelentős csapadékra nem kell készülnünk. Innentől kezdve visszatérnek az éjszakai fagyok, és napközben is csak gyengén pozitívak lesznek a hőmérsékleti maximumok.

Jelenleg úgy néz ki, hogy szilveszterre egy átmeneti kisebb enyhülés után egy újabb lehűlés körvonalazódik.

Esetleg még egy kis hó érkezése sem kizárt az év utolsó napján.

Mindez persze még kicsit sem biztos, így nem jelenthető ki, hogy biztosan lesz még havazás térségünkben ebben az évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!