Fellélegzést jelentene egy energetikai felújításokat célzó program elindítása

2023.07.11. 12:50

Véget érhet a brutális építőanyagár-emelkedés

Véget érhet az elmúlt években tapasztalt brutális építőanyagár-emelkedés – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) által ismertetett legfrissebb konjunktúra-felmérésből. A megkérdezett építőanyag-kereskedelmi cégek nem látják túl fényesen a közeljövőt, ugyanakkor árcsökkenést vetítettek előre az év hátralévő részére. A szövetség a kormányzatot is megszólította, hogy pozitív fordulat következzen be az ágazatban.

V. Varga József

Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke

Fotó: Masterplast

– Az építőanyag gyártóknál hatványozottan érződik a visszaesés, mely egyre nagyobb nyomást gyakorol a vállalatokra. Komoly döntésekre kényszerülnek, mint például szakképzett munkaerő elbocsátása, műszakok leállítása, vagy akár gyárbezárások. Fellélegzést egy energetikai felújításokat célzó program elindítása jelentene – hangsúlyozta Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke, a sárszentmihályi székhelyű Masterplast Nyrt. elnöke.

Tibor Dávid továbbá kifejtette: – A hazai gázfelhasználás éves szinten megközelíti a 10 milliárd köbmétert. Ebből az önálló mérőórával rendelkező lakóingatlanok egy átlagos télen mintegy 3 milliárd köbméter gázt fogyasztanak el, melynek 70 százaléka fűtési célú felhasználás, 30 százaléka pedig a használati melegvíz előállítását és a főzést szolgálja. A lakossági gázfogyasztás következményei érintik mind a gazdaságot, mind a környezetet. Egy energetikai felújítást célzó program hosszú távon költségmegtakarítást eredményezne mind a lakosság, mind az államháztartás számára. A többletköltségek jelentős részét jelenleg a magyar államkassza a Rezsivédelmi Alapból finanszírozza. Emellett a lakossági gázfogyasztás csökkentése hozzájárulna az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez és a fenntartható fejlődés elősegítéséhez is, mely az Európai Unió egyik legfőbb kihívása napjainkban. A program mérsékelné az építési ágazat ciklikusságának mélységét.

Amint a felmérés összegzi: az építőanyag-kereskedő vállalkozások többsége az építési termékek egy részénél árcsökkenéseket prognosztizál. A korábban tapasztalt beszerzési nehézségek megszűntek. Az építési termékek iránti jelentős keresletcsökkenés a kereskedelmi vállalkozásoknál a tevékenységük szűkülését eredményezi, ami a jövedelmezőségük csökkenését vetíti előre.

– Az építőanyag-kereskedő cégek költségcsökkentő intézkedésekkel, hatékonyságot növelő szervezéssel és bővített szolgáltatásokkal igyekeznek kezelni a piaci nehézségeket – emelte ki Juhász Attila, az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke. – A nagyszámú építőanyag-

kereskedő vállalkozás munkájával az építési termékekkel való ellátás biztonsága garantálható.

Az ÉVOSZ keretein belül nemrég megalakult Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat megfogalmazott céljai között szerepel a magyar építőanyag-kereskedelmi és építőanyag-forgalmazási tevékenység folyamatos helyzetértékelése, felmérés a piaci viszonyokról.

A konjunktúra-felmérés 150 építőanyag-kereskedelmi vállalkozás megkérdezésével feltérképezte, milyen várakozásokkal tekintenek az építőanyag-kereskedelem és építési termékkereskedelem szereplői 2023. második félévére a piac változásainak tükrében. A felmérésben részt vevő vállalkozások működési helyszíne az ország területi eloszlását illetően arányos volt, minden régió képviseltette magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában