Döntés született

2023.01.02. 18:51

Január elsejétől emelkedik a helyi adók mértéke Dunaújvárosban

2021-ben a kormány a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére adóbevezetési, illetve adóemelési tilalmat rendelt el a települési önkormányzatok számára. 2023. január 1-től azonban ez a szabályozás megszűnt, tehát az önkormányzatok kivethetnek új helyi adókat, illetve emelhetik a már érvényben lévőket. A helyi városvezetés jó előre döntött is ebben a témában.

DH

Az októberi közgyűlésen tárgyalta a testület az építményadóról szóló napirendi pontot

Forrás: DH-Archív

2021-ben már bepróbálkozott a helyi városvezetés, akkor a novemberi rendes közgyűlésen a képviselők többsége megszavazta, hogy emelkedjen az építményadó a városban. Arra hivatkoztak, hogy a veszélyhelyzet alatt hozott kormányzati döntések miatt kieső adóbevételt így kívánják kompenzálni. Előzetes számítást is végeztek, e szerint az adóemeléssel több mint 300 millió forint pluszbevételt teremtettek volna az önkormányzatnak, és pontosan ugyanennyi kiadást a helyi adónemet fizetni köteleseknek. A kormány azonban idő közben lépett, és a következőről döntött. „A 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.” 

A helyi városvezetés nem adta fel, már idén októberben újra a közgyűlés elé citálták a kérdést. A képviselők többsége ezúttal is igennel szavazott az emelésre. Azaz megalkották az építményadóról szóló hatályos önkormányzati rendeletet: az önkormányzat a város illetékességi területén határozatlan időre építményadót vezet be. A rendeletben meghatározták a különböző építményekre kivetendő adó mértékét. Lakásra 1200 Ft/ m2/év, üdülőre 450 Ft/m2/év, garázsra, gépjárműtárolóra, valamint a lakáshoz, üdülőhöz tartozó gépjárműtárolóra legfeljebb 200 m2 hasznos alapterületű építmény esetén 450 Ft/m2/év; a 200 m2-t meghaladó hasznos alapterületű építmény esetén 600 Ft/m2/év a fizetendő összeg. 

A rendelet meghatározza azt is, hogy ki mentesül az adófizetés terhe alól. Ennek értelmében mentesül az adó alól: a magánszemély tulajdonos lakása és az ahhoz tartozó kiegészítő helyiség; a magánszemély tulajdonában lévő, 5 m2 hasznos alapterületet meg nem haladó melléképület, melléképületrész; a többlakásos lakóépületben – az ingatlan-nyilvántartásban önálló ingatlanként fel nem tüntetett – az osztatlan közös tulajdonban lévő, valamint a társasház, lakásszövetkezet tulajdonában álló, közös használatú helyiségek, területek, valamint a gépjárműtároló, garázs, amelyben annak súlyos mozgáskorlátozott magánszemély tulajdonosa a gépjárművét tárolja. 

Az építményadóról szóló rendelet nyilvánosan elérhető közgyűlési dokumentumai szerint az önkormányzat jelentősebb többletbevételre számít több ingatlantípus esetében is. A garázsok tekintetében 27,3 millió, az irodai tevékenység céljára szolgáló épületek, műtermek estében 24,8 millió, kereskedelmi egységek, szállásépületek esetében 51,4 millió, az egyéb, nem lakás céljára szolgáló épületek esetében 208 millió forint pluszpénzt vár a városvezetés. A teljes remélt összeg több mint 300 millió forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában