Állami segítséget vár az önkormányzat

2022.10.22. 15:30

Közel négymillió forintra nő az abai szakrendelő havi gázszámlája

Az évente több ezer helyi és környékbeli beteget ellátó Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakrendelő a napokban kapott írásos tájékoztatást arról, mennyivel emelkedik a gázszolgáltatás ára januártól. Nos, a számok nem túl biztatóak, az önkormányzat megoldást keres, állami támogatást remél.

Héjj Vivien

Fotó: Pesti Tamás / FMH Archív

A helyieken túl a környékbeli települések és a megyeszékhely lakói közül is egyre többen veszik igénybe az abai szakrendelő szolgáltatásait. Az intézmény a napokban a szolgáltatótól kapott tájékoztatás szerint a gázért a jelenlegi 3,1 helyett január 1-jétől 89,7 forintot fizet megajoule-onként. Ez közel harmincszoros emelkedést jelent.

Mikula Lajos polgármester tájékoztatójában közölte, a szakrendelő nem fogja tudni kigazdálkodni a mintegy havi 3,9 millió forintos költséget, mivel az önkormányzattól „csupán” havi 2,5 millió forintos támogatást kap, máshonnét hasonló forrásra nem számíthat a rendelő. Az önkormányzati támogatás jelenleg is azt a célt szolgálja – gázáraktól függetlenül –, hogy a keletkező hiányt fedezni tudják.

– A szakrendelő működése kiemelkedően fontos a településnek. A Covid-időszak megmutatta, hogy mit jelent az, ha egy szakrendelő működik, és nem kell hosszú hónapokig várni a betegeknek, hogy ellátáshoz jussanak. A szakrendelő betegeinek 40 százaléka abai, így nem kérdés, hogy az önkormányzat mindent megtesz a működés fenntartása érdekében. A szakrendelő bezárása nem történhet meg, és reméljük, nem is fog megtörténni – hangsúlyozta a polgármester.

A korábban bejelentett önkormányzati intézkedések havi szinten mintegy 2,5 millió forint megtakarítást jelentenek, ám sajnos még ez is kevés a költségvetési egyensúly fenntartásához.

– Az intézmények gázszámlái még nem ismertek, de biztosan nőni fognak a számlák. A szakrendelő többletköltségei mellett jövőre még számolhatunk egy durva emeléssel az idősek otthona, az óvoda és a polgármesteri hivatal épületei esetén is. Ezek hatásai jelenleg nem kiszámíthatóak. A tét most már nem az, hogy hány kulturális esemény lesz Abán, vagy hogy mennyit sétálnak a gyerekek mielőtt ebédelnek. A tét az, hogy az önkormányzat működőképes tud-e maradni. Tudjuk-e egyáltalán működtetni a közétkeztetést, hogy tudjuk-e működtetni az idősek otthonát, vagy tudjuk-e működtetni az óvodát, bölcsődét, tudunk-e szociális segélyt adni a rászorulóknak, hogy működni tud-e a szakrendelő – tette hozzá Mikula.

A városvezető hangsúlyozta, a megemelkedett költségek fedezéséhez mindenképp szükség lesz állami segítségre, a város önmagában képtelen lesz kigazdálkodni a megemelkedett költségeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában