Helyi hírek

2022.10.21. 09:00

Költöznek a háziorvosok és bezár a közösségi ház Abán

A megnövekedett rezsiköltségek okozta nehézségek leküzdése érdekében egyes kulturális intézmények bezárásáról is döntött Aba önkormányzata. A nyitva tartó intézményeket is érintik a meghozott intézkedések.

Héjj Vivien

A szakrendelő működéséről is elmondhatják meglátásaikat az abaiak

Fotó: FMH Archív / Pesti Tamás

A megnövekedett energiaárak miatt Aba önkormányzatának is meg kellett hoznia a kiadások mérséklését szolgáló helyi intézkedéseket. A polgármester úgy fogalmaz, az irányadó kormányzati elvárások szerint az energiaköltség 25 százalékát kitevő megtakarítás elérése a cél.
– Az önkormányzat által fenntartott intézmények közül a Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde és az idősek otthona esetén nagyon jelentős megtakarítás nem érhető el. Az ott ellátásban részesülő személyek életkora miatt nagyon nagy mértékben nem csökkenthető az épületek hőmérséklete. Emiatt a fennmaradó intézmények működésében kell nagyon határozott intézkedéseket tennie az önkormányzatnak, hogy ott legyen meg az a megtakarítás, amely összesítésben kiadja az elvárt spórolást a rezsiben. – tájékoztat Mikula Lajos.
A képviselő-testület döntése értelmében november 1. és március 31. között zárva lesz a Tanka János Közösségi Ház és Városi Könyvtár. Az állandó programok új helyszínen, a polgármesteri hivatalban lesznek, ide költöznek a nyugdíjas klub, a dalkör, a fúvószenekar, a baba-mama klub próbái, eseményei. Szintén itt, a polgármesteri hivatal épületében kapnak helyet a település kisebb rendezvényei, tehát a közösségi élet a téli hónapok alatt sem áll le, csupán új helyre költözik. A közösségi ház kapcsán a polgármester hozzátette, nem kizárt, hogy a ház egy-egy rendezvény erejéig kinyit, de erről külön döntés születik majd.
– Általánosságban az intézmény zárva lesz, csak a minimálisan szükséges állagmegóvó fűtése működik. A könyvtár heti két napon, egy-egy órában lesz nyitva. Ebben az időben lesz lehetőség a könyvek cseréjére. – teszi hozzá a polgármester.
Mivel a hivatal földszinti tanácsterme közösségi térré alakul, március 31-ig csak akkor használható a terem házasságkötésre, ha a házasulandó felek közül legalább az egyik fél abai lakos. A házasságkötések idejére a korábban megszokott elrendezést visszaállítják.
A változás a gyermekétkeztetést is érinti: a Fórum Étteremhez tartozó Háromkalász Étterem, melegítő konyha várhatóan november 1-től bezár. A gyermekétkeztetést március 31-ig kizárólag a Fórum Étteremben vehetik igénybe a gyerekek.
A háziorvosi rendelők az önkormányzat tulajdonában vannak, annak költségeit a város finanszírozza. Ezen az önkormányzati vezetés nem kíván változtatni. A két abai háziorvossal folytatott egyeztetés szerint a rendelők novembertől – a pontos időpont még nem ismert – március 31-ig beköltöznek a szakrendelő két egymás melletti, földszinti rendelőjébe. A bodakajtori és a belsőbárándi rendelőket egyedi fűtőberendezésekkel fűtik majd, kizárólag a rendelési idő alatt. Az épületek többi részében csak temperáló, állagmegóvó fűtés lesz.
A testület döntése értelmében a polgármesteri hivatal irodáinak hőmérséklete nem mehet 18 fok fölé. Minden pótlólagos fűtési lehetőség – hősugárzó, klíma – tiltott az épületben. A dolgozók meleg felsőt, thermo pulóvert kapnak munkaruhaként. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában