Frissen Fejérből

2022.03.21. 07:00

Kész az óvoda, s rögvest a bölcsőde is Tabajdon

Nehéz lenne nem nagy szavakat használni, s nagy érzések híján ünnepelni. Bárányos Csaba polgármester puszta felsorolása is felemelő volt a község fejlődéséről. A vasárnapi istentisztelet után óvodát avatott a közösség. Megtelt a református templom, az esperes beszélt a szószékről, énekeltek a gyerekek, beragyogott a nap az ablakokon. Csöppet sem volt hideg Isten házában. Az ezerlelkes faluban nem kérdéses a jövő, a megmaradás.

Zsohár Melinda

Óvodát avattak, csaknem kész a bölcsőde

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Igazából már ősztől használják az óvodát a gyerekek, s majdnem készen van a bölcsőde is, a szép avató ünnepség azonban nem maradhat el. Nemrégiben felújították az általános iskolát, előtte a művelődési házat, utak, járdák épültek – annyi minden, amelyekről korábban álmodni sem mertek – mondta el Bárányos Csaba polgármester. Egy tabajdi fiatal születésének első húsz évében 12–13 évet teljes egészében szülőfalujában tölthet, magas minőségű nevelési-oktatási intézményekben, a bölcsődétől az általános iskolai ballagásáig. Az állam, a kormány, a település, a református egyház, a helyi református egyházközség, a helyi lakosok ereje, elkötelezettsége így adódott össze. 

 


A Mészöly Gedeon Református Általános Iskola, Óvoda intézményének nevébe hamarosan belekerül a Bölcsőde elnevezés is. Bárányos Csaba felemlítette, hogy megvalósult álmain, álmaikon alig egy évtizede még nem kevesen mosolyogtak – ugyan, mit képzel ilyen kis falu magáról! S ím, minden álmuk valóra vált. Tabajd a jövőjét a gyermekekre és a gyermekeket nevelő családokra építi – mondta. – Épülünk, s nem válságot kezelünk – tette hozzá. A mindennapokban talán maguk a helyiek sem veszik észre, hogy munkájukkal, kitartásukkal és hűségükkel lényegében történelmi folyamatok részesei – mondta. Hufnágel Anna, iskolaigazgató szintén hangsúlyozta, hogy ekkora álmok teljesülése nem hétköznapi dolog. 

 


Az istentiszteletre megtelt a templom, a gyülekezetet a gyermekek alkotják évnyitókon és évzárókon, ünnepeken; felekezetre való tekintet nélkül jönnek a családok, miként az óvodába, iskolába is. Zsirka László lelkész az iskola fenntartójaként is köszöntötte a megjelenteket, a vasárnapi igehirdetést Hajdú Szabolcs Koppány lovasberényi lelkész, a Vértesaljai Egyházmegye esperese végezte a szószékről. Az esperes beszédeiben nem mulasztja el soha hangoztatni a keresztyén ember ismérvét, mely szerint nem a szavak, hanem a cselekedetek bizonyítják a hitet, az erőt, az Isten iránti elkötelezettséget. – Nem a templom falai közt kell búslakodni a múlton, hanem keresse meg ki-ki a maga helyén, mi a feladata, amivel közösségét gyarapítja, előreviszi. A tanúságtevő élet minőségét nem lehet megmagyarázni Isten nélkül – fogalmazta meg lelkészi elhivatottsága nyelvén a belső kötelességet, Istenben való bizodalmunkat, amely vezérel bennünket, ha másokért teszünk. Az iskolások éneke, Verbászi Judit tanárnő Wass Albert-versének előadása, Zsirka László köszöntője után az óvoda udvarán vágták át a nemzetiszín szalagot a helyiek Tessely Zoltán országgyűlési képviselővel közösen. A kormány, a református egyház, a helyi református egyházközség, az önkormányzat saját ereje és a Magyar falu program támogatásával 820 millió forint érkezett az elmúlt években Tabajdra. E napon mindezt egyszerre ünnepelték. Ahogyan Tessely képviselő mondta: – Pannónia szíve nagyot dobbant itt a jövőért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában