Frissen Fejérből

2021.11.01. 20:00

Nagyobb becsben kell majd tartani a papírt

Az év eleje óta a duplájára emelkedett a cellulóz ára a nemzetközi piacon, és ez magával húzta az árakat, ezért jelentősen megemelkedett többek között a WC-papírok ára, és nem is várható csökkenés.

FMH

Jelentősen megemelkedett a WC-papírok ára

Fotó: Vajda-Papír

A dunaföldvári Vajda-Papír Kft.-nek Székesfehérváron is van érdekeltsége. Vezetője, Vajda Attila úgy fogalmazott: – A magas cellulózárak mellett is tartani tudjuk a tervezett termelést, de a higiéniai papírtermékek ára emelkedni fog, és bár ellátási probléma nincs, nem várható középtávon csökkenés a cellulóz árában.

Jelentősen megemelkedett a WC-papírok ára
Fotó: Vajda-Papír

Az ügyvezető igazgató kifejtette, hogy a műanyagok visszaszorulásával jelentősen nőtt a papírfelhasználás minden kategóriában, így a cellulózé is. A friss cellulóz, amelyből a higiéniai alappapír készül, nem helyettesíthető más alapanyaggal a technológiai és minőségi szabályozottság miatt. Az újrahasznosított papír elérhetősége korlátozott, nem áll rendelkezésre kellő mennyiség a tiszta cellulóz teljes és globális szintű kiváltására.

A folyamat összetett, ugyanis nemcsak az alapanyag drágult, megemelkedtek az energiaárak és a szállítási költségek is, miközben gyengült a forint. Mint megtudtuk, Magyarország éves szükséglete 90 ezer tonna a toalettpapírból, a papír zsebkendőből és a háztartási papírtörlőből, ám a Vajda-Papír csoport éves kapacitása 140 ezer tonna, vagyis lényegesen többet állít elő a folyamatosan dolgozó dunaföldvári, székesfehérvári és budapesti gyáregységekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában