Frissen Fejérből

2021.10.04. 14:00

Élhető, okos és zöld városrész jöhet létre Fehérváron

Képzeljünk el egy – már meglévő, de még kihasználatlan – területet egy nagyvárosban, ahol rekreációs parkot hoznak létre, melyet körbevesznek városi intézmények, lakóterületek és elég széles utak hálózzák be a jövőben. Nem is maga a kialakítás az újdonság benne, hanem az az energia és azok az okos megoldások, amelyekkel a városrész „zöld”, azaz fenntartható módon gazdálkodhat. Székesfehérváron éppen ilyen különleges, okos és zöld városrész kialakításának alapjait fektették le hétfőn azzal a megegyezéssel, amellyel megkezdődhet az önkormányzat és az E.ON, ez irányú együttműködése.

S. Töttő Rita

2021.10.04. E.on és Szfv közötti megállapodás fenntartható energiamegoldásokról. Aláírók: Pukler Gábor Jövő Mobilitása Szövetség, Cser-Palkovics András, Jamniczky Zsolt Eon, Tóth András István Eon. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A terület pedig, ahová Cser-Palkovics András polgármester megálmodta a jövő városrészét, kézenfekvő és mégsem az: az Alsóvárosban, a Váralja területén a vasútállomástól délre, az M7-esig húzódó 500 hektáros területen található, dél-nyugaton a Sárkeresztúri, észak-keleten pedig a vasútvonalakkal határolva. Jelenleg mezőgazdasági tevékenység folyik itt, vegyes tulajdonosi háttérrel, de itt található a Basa árok mentén húzódó ökológiai hálózat is, vizes élőhelyek, zöldfelületek otthona. A várostól eddig viszonylagosan elzárt terület a déli összekötő út, illetve a hozzá tartozó gyűjtőutak kialakításával „megnyílik” – ahogy a lehetőség is a fejlesztésre. A hétfői tájékoztatón elhangzott: a zöld felületek megmaradnak, munkahelyek, közszolgáltatások, kereskedelmi funkciók, valamint az oktatás intézményei is elérhetőek lesznek, ahogy a pihenés, a sportolás, a rekreáció lehetőségei is. A később érkező beruházók pedig már olyan zöld technológiákat vehetnek igénybe, amelyek a jövő fenntartható lehetőségeit, smart megoldásokat, megújuló energiaforrásokat jelentenek.

Pukler Gábor Jövő Mobilitása Szövetség, Cser-Palkovics András polgármester, Jamniczky Zsolt E.ON, Tóth András István E.ON.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

- Arra tennénk kísérletet, hogy e területen minden olyan szempontot érvényesítsünk, ami megújuló lehetőségeket tartogat, élhetőséget és zöld városfejlesztést tesz lehetővé. A legkiemelkedőbb partner benne az E.ON, amely nélkül nem tudnánk gondolkodni smart és megújuló energiákban – fogalmazott a polgármester, emékeztetve arra, hogy a fenntarthatóság már nem csak a jövő, de a jelen kulcsa is, amely alól a városfejlesztési megoldások sem kivételek. Ezért csatlakozott Székesfehérvár az Under2 nevű klímavédelmi kezdeményezéshez, s ezért készül a városi klímastratégia is – amelynek kiváló cselekvési terévé válhat az új, zöld városrész.

Az E.ON életében is különleges helyet foglal el ez a fehérvári projekt. Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport igazgatósági tagja kiemelte: a fenntarthatóság, a karbonlábnyom csökkentésének igénye a vállalat szívügye. A már szervesen működő nagyvárosi közegekben nem lehet „szabadjára engedni” a gondolatokat a zöld beruházások tekintetében – ezért is lesz jó terep erre az új fehérvári városrész, mondta. – Az okos hálózat lényege, hogy a legoptimálisabban osztja el az energiát – azaz a legkevesebből hozza ki a szükséges mennyiséget. A lényege, hogy kevesebb energiát fog felhasználni, mint bármilyen klasszikus épület, üzem, közvilágítás, töltő, azaz bármi, ami energiát használ, s ez által, aki ezt igénybe veszi, nem csak fenntarthatót, de a legolcsóbbat is kapja. Hiszen a legolcsóbb energia az el nem fogyasztott energia – írta körbe. Noha a projekt évtizedekre előre „gondolkodik”, a jelenlegi együttműködési megállapodás 2024. december 31-ig szól. Ennek pedig az az oka – fogalmazott a polgármester -, hogy eddig tart a jelenlegi önkormányzati ciklus, ezt követően a projektet az újonnan megalakuló képviselő-testület folytathatja majd az addigra már meglévő tapasztalatok figyelembevételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában