csak július második felében

2021.06.16. 17:30

Többet kell várnunk az igazi cecei dinnyére

Talán sokan beleharapnának már egy szelet „mézédes ceceibe”. Azonban idén sajnos tovább kell várnunk erre az alkalomra, mint a korábbi években.

Baráth Eszter

A cecei dinnyét nem véletlenül dicsérik…

Fotó: Archív (PT)

A 2017-ben újjászerveződött Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint a dinnye hazánkban mindig a tíz legjelentősebb zöldség-gyümölcs termék közé tartozott. Ezt jól mutatja az is, hogy Magyarország jelenleg Európa ötödik legjelentősebb görögdinnye-termelő országa. Itthon öt jelentős termelő területet tartanak számon, amelyek között természetesen a Tolna–Fejér régió is helyet kap.

A cecei dinnye országszerte ismert, és ebben az esetben már-már márkajelzésnek számít a település neve. Ez minden bizonnyal nem alaptalan, hiszen a tapasztalatok szerint az ottani termelők a minőséget helyezik előtérbe, mintsem a mennyiséget. A nyári hónapokban a településen áthaladóknak nem kell megijedniük, ha véletlenül elfelejtenek megállni az egyik dinnyeárusnál, mivel maximum néhány száz méterrel arrébb egy újabb standba botlanak majd. A vásárlók kedvükre válogathatnak sárga-, görög-, sárga bélű görög-, csíkos, vagy egyszínű héjú dinnye között.

A cecei dinnyét nem véletlenül dicsérik…
Fotó: Archív (PT)

Fazekas Gábor amellett, hogy Cece nagyközség polgármesteri feladatait látja el, maga is foglalkozik dinnyetermesztéssel. A szezon várható kezdésével kapcsolatban elmondta, az enyhe tavaszi időjárás és a késői fagyos reggelek miatt az első édes dinnyefalatokra körülbelül két héttel tovább kell várnunk, mint ahogy azt régebben megszokhattuk. Mint mondta, azok a dinnyék, amik nem fóliasátorban, hanem szabad földben növekednek, várhatóan csak július második felében lesznek kellőképpen érettek. Tavaly is hasonló volt a helyzet, korábban viszont már június végén, június elején válogathattak a vásárlók.

Az eddigi időjárás a termés minőségét nem feltétlenül befolyásolja, folyamatos hűvös, csapadékos idő esetén viszont lehetnek problémák. Éppen ezért viszont tartósan napos, meleg, már-már kánikulának nevezhető időjárásra lenne szükség az érés időszakában. Ha ez megvalósul – s a napokban, úgy néz ki, megvalósul –, a minőséggel idén sem lesz probléma, de más kérdés a mennyiség.

Fazekas Gábor szerint arról, hogy mekkora mennyiségű termés várható idén, egyelőre nem lehet beszélni. Mint ebben a kérdésben a legtöbb gyümölcsnél és zöldségnél, a dinnye esetében is az időjárás a döntő kérdés. Az idő mellett több tényező is kulcsfontosságú, mint például az, hogy a virágzás során milyen időjárási viszonyok lesznek, és ez alatt a méhek, hogy tudják elvégezni a beporzást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában