hatszáz méterre a céltól

2020.05.29. 07:00

Új út nyílik majd a Budairól a Seregélyesi felé? Az Alba Ipari Park tovább fejlődik

Hamarosan kiér a Budai útra a Seregélyesi útról nyíló Alba Ipari Park. Számos vállalkozás az idei évben veszi át a területen új csarnokát, de itt épül majd meg a város multicsarnoka is. Ez utóbbi projekt számos előnnyel szolgál majd az újonnan érkezők és az átmenő forgalom szempontjából egyaránt.

S. Töttő Rita

20200528 Székesfehérvár, Printer Szerviz Kft. bejárás, gyárlátogatás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejé Megyei Hírlap

Súlyos gazdasági következményei is vannak a járványidőszaknak, ennek ellenére a nehezebb időkben is voltak olyan beruházások, amelyeket nem csak elkezdtek, de be is fejeztek – sőt voltak és vannak az Alba Ipari Zónában olyanok, melyeket ebben az időszakban kezdenek el heteken belül – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester azon a bejáráson, melyen egy, a városban működő harminc éves vállalkozás új székhelyre való költözését tekintették meg csütörtökön délután. A Printer Szerviz Kft. vadonatúj, 600 négyzetméteres üzemcsarnokba telepíti vállalkozását a zónán belül, ahol így hamarosan egyik legjelentősebb fejlődési ütemük végére érnek, árulta el Tóth Ferenc, az Alba Ipari Zóna Kft. ügyvezető igazgatója. Az infrastrukturális területek ugyanis elfogynak, amint a következő időszak projektjei megvalósulnak a területen. Előkészítés alatt van ugyanis öt cég beruházása, akik rendelkeznek már a területtel és építési engedéllyel, és várhatóan ez évben, vagy jövő elején megkezdik az építési munkákat.

Ütemezetten, átgondoltan

- A zónában történő fejlesztések újabb munkahelyek teremtését jelenti, ahogy azt is, hogy a kis- és középvállalkozások jobb körülmények között tudnak működni, úgy, hogy bíznak a jövőben és saját maguk fejlődésében is. S ha a helyi gazdaság fejlődik, akkor a város is fejlődni fog. Bízom benne, a gazdasági szereplők elismerik, hogy ez fordítva is igaz lehet, tehát egy idő után akkor lehet fejlődni vállalkozóként, ha a környezet is tud fejlődni körülötte. Most közösen egy kicsit nehezebb időszakot élünk meg, de biztos vagyok benne, hogy ezt is meg fogjuk tudni oldani – emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy az Alba Ipari Zóna vállalkozásai már most is mintegy 1 milliárd forint értékben fizetnek helyi adót az önkormányzatnak, ami jelentős tétel, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy főként magyar KKV-król beszélünk. – Ha így nézzük, akkor a sok kicsi nagyon jelentős az önkormányzat szempontjából is. Azt gondolom, úgy kell fejlődnie egy ipari parknak, ahogy az az Albában látszódik: ütemezetten, átgondoltan, nem azonnal mindent. Jó hír, hogy megint betelt egy újabb ütem, ami azt jelenti, lehet tovább növekedni.

Fotó: Fehér Gábor / Fejé Megyei Hírlap

Az Alba Ipari Zónában jelenleg kilencvenhárom vállalkozás működik, s további huszonnégy cég bérleményben végzi tevékenységét. De szó esett a város multicsarnokának közös beruházásáról is, amellyel végre megteremtődik az az átkötő út, amely a Budai-Nagyszombati út felé is behajtási lehetőséget jelent majd az ipari zónába érkező minden látogató számára. Továbbá ennek köszönhetően lehet majd behozni a Budai úti oldalról a közműveket is, amelyekkel további projektek megvalósulását lehet rentábilis módon elősegíteni. – Közösen örülünk annak, hogy minden esély megvan a beruházás mielőbbi indulására. A két-két és fél év alatt pedig, amíg épül, több ezer embernek ad majd munkát – hangsúlyozta a polgármester. De a többi épülő – szintén javarészt fehérvári vállalkozás által megvalósuló – csarnok is jelentős építőipari kapacitást tudott lekötni, amely azt jelenti, hogy egy ilyen fejlődés sosem csak egy cégről, hanem egy vállalkozáshálózatról szól.

Tervdokumentáció: Alba Ipari Park

A Budai út felé

A megyeszékhely tavaly ősszel, a 2020-as évre előirányozva a cégekre vonatkozó építményadó emelésről döntött, amelynek második üteme a jövő évet érinti. Ezzel kapcsolatosan Cser-Palkovics András polgármester csütörtökön azt mondta: – Az őszi döntés idején nyilván még senki nem tudta, mi vár ránk, így most át kell gondolni, a második ütem megléphető-e. Ez függ az önkormányzat finanszírozási helyzetétől, valamint hogy az állammal lehetőség legyen akár a védekezés költségeinek elszámolásában, akár a kieső adóbevételek valamilyen állami pótlásában megállapodni. Ha így hozzájutunk egy jelentősebb összeghez, készek leszünk átgondolni a jövő évi eldöntött, de nem biztos, hogy nem felfüggeszthető emelést.

Németh László, a fehérvári informatikai és irodatechnikai szervizeléssel foglalkozó cég ügyvezetője is látható örömét fejezte ki a költözés kapcsán: – Egyrészt kinőttük a Palotai úti székhelyünket, ahol már fizikailag is alig fértünk el. S amikor körülnéztünk, hol fejlődhetnénk tovább, itt találkoztunk a legkorrektebb hozzáállással, a legjobb területi és infrastrukturális lehetőséggel – említette a négy évvel ezelőtti döntés okait a mikrovállalkozás vezetője, aki elismerte: nagyon fontos volt az a fizetési konstrukció, amellyel lehetővé tették számukra a kitelepülés lehetőségét. Hozzátéve, hogy nagy reményekkel várják annak a bekötőútnak a megvalósulását, amellyel megnyílik az út a Budai út felé.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Alba Ipari Zóna fejlesztése huszonhét éve merész gondolatnak tűnt, ahogy az az álom is, amely arról szólt, hogy egyszer a Seregélyesi útról átérnek a Budai útra. – Most már csak hatszáz méterre vagyunk ettől a céltól, és hamarosan megszűnhet ez a közel három kilométeres zsákutca, amelyben vagyunk – fogalmazott Tóth Ferenc is, csatlakozva a polgármester és a legújabb betelepülő vállalkozás vezetőjének reményeihez. A város multicsarnokával érkező infrastrukturális fejlesztések pedig lehetővé teszik majd, hogy ismét továbbfejlődhessen a park, újabb vállalkozásoknak teret adva. – A bekötő út kialakítása hatással lesz – legalább 20-25 százalékkal – a Kadocsa-Fiskális és más városi kereszteződésekre, hiszen azok, akik Pákozd, Gárdony, Sukoró irányából vagy csak az Öreghegyről érkeznek a 18 ezer munkavállalót foglalkoztató Seregélyesi úton működő ipari területekre, átmenő útként használhatják majd az ipari park útját. Arról nem is beszélve, hogy a bekötőút megvalósulásával a tömegközlekedés is változtatható lesz és behozható a területre. Sokan ugyanis nem autóval járnak be az ipari parkba dolgozni, és naponta 20-25 percet sétálnak a buszmegállóig, ami nem kis kihívás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában