Népesedik a tábor: jó irányba mozdul a mutató

2020.01.18. 07:45

Van érdeklődés az építőiparral kapcsolatos oktatás iránt

Másodszor tartott szakmai találkozót és egyben nyílt napot a Vörösmarty-középiskola, hogy népszerűsítse az intézményt, illetve az abban folyó képzéseket, amikre nagyon vár a munkaerőpiac. Az ilyen szakmákat választók tábora népesedik, legalábbis a számok biztatóan emelkedni látszanak.

Palocsai Jenő

Ügyes kezű asztalosokra és más építőipari szakmák művelőire is nagy szükség van Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakiskola legfrissebb adatai szerint javuló tendenciát mutat az általa kínált képzések népszerűsége. Míg a 2007-2008-as tanévben 89 nyolcadikos választotta a sulit, addig 2019-ben már 144.

Szépné Holczer Piroska igazgató asszony úgy fogalmazott: – Iskolánkban nagyon jó képzések vannak, különösen azoknak, akik az építőipar területén kívánnak elhelyezkedni, de természetesen nagy szeretettel és színvonalas oktatással várjuk azokat is, akik, magával a fával, mint anyaggal kívánnak foglalkozni. A harmadik irány az egyre népszerűbb épületgépészet.

A pénteken tartott nyílt nap a második alkalom volt, ezt korábban megelőzte egy telt házas délutáni bemutatkozó, így az intézményvezető elégedett volt az érdeklődők számával.

Ügyes kezű asztalosokra és más építőipari szakmák művelőire is nagy szükség van
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nyílt nap nemcsak az iskolát volt hivatott bemutatni, hanem az országos szakképzési rendszer változásait, illetve azok Vörösmarty-iskolára gyakorolt hatásait is. Ahogy a többi intézményé is, úgy ennek is megváltozik a képzési struktúrája, ez azt jelenti, hogy ötéves technikum lesz és hároméves szakiskola. Szakemberekre nagy szükség van az építőiparban, emellett a technikusi végzettséggel könnyebben juthatnak a diákok az egyetemekre is.

Az eseményen jelen voltak a szakiskola duális partnerei is. Olyan cégek és vállalatok, akik részt vesznek a gyakorlati képzésben. Szépné hangsúlyozta, hogy nagyon jó tapasztalataik vannak a duális képzéssel kapcsolatban. Egyrészt sok modern dolgot tanulnak a gyakorlati helyeken a diákok, másrészt sokakra már munkahely is vár a képzés végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában