Receptajánlóval

2024.03.15. 17:00

Ízes élet fűszerekkel: a bazsalikom

A fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel ízükkel, illatukkal és színükkel élvezetessé teszik az alaptápanyagokat, melyek jelentős része - például a liszt, hús, tojás - fűszer nélkül egyhangú, sőt sokszor visszatetsző, így hamar rájuk unnánk. Az ilyen ételekre kényszerült ember inkább nem eszik, mivel a szervezetben az emésztéshez szükséges nyálképződés csökken, sőt esetleg meg sem indul. Étvágyjavító és emésztést segítő hatásuk mellett némelyek gyógyhatása is ismert, ezért csak nyerhetünk, ha megismerkedünk helyes használatukkal.

Feol.hu

A népszerű és jellegzetes illatú bazsalikom

Forrás: pexels.com

Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából és Afrikából került hazánkba és hamarosan itthon is kedvelt kerti, cserép- és fűszernövény lett a jellegzetes illatú bazsalikom.
A nagy kereslet miatt ma már nagy területeken termesztik a dús aromájú, zöld színű, kislevelű és fehér virágú változatát. Kellemes, szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény (Basilici herba), mely illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz.
A bazsalikom általánosan ismert és kedvelt fűszer, mely a kereskedelemben morzsolt állapotban kerül forgalomba. Tárolásakor ügyeljünk arra, hogy fénytől óvva, légmentesen legyen lezárva. Mint fűszer, különösen az igényes konyhákban, sokoldalúan kerül felhasználásra. Az olaszok annyira kedvelik, hogy olyan gyakran használják, mint mi, magyarok a piros paprikát.
Házi termesztés céljából legjobb a palántákat április végén vagy május elején beszerezni és a kertekben 20-30 cm távolságra, vagy az elkészített cserepekbe ültetni.

Peperonata olasz főzelék:
Egy-egy evőkanálnyi vajat és olajat felolvasztunk, és üvegesre párolunk benne két fej reszelt vöröshagymát, egy-egy szál reszelt zellert és sárgarépát, 10 dkg laskára vágott húsos, füstölt szalonnát és két gerezd fokhagymát. Felengedjük két doboz paradicsompürével, egy dl vörösborral és egy kiskanálnyi borecettel. Sóval, törött borssal, szárított bazsalikommal és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük, és lassú tűzön legalább fél órán át forraljuk. Beledobunk személyenként egy piros és egy zöld, laskára vágott, vastag húsú paprikát és lefedve addig pároljuk, míg megpuhul, de nem lesz löttyedt. Félbevágott, kocka alakban bevagdalt és forró zsírban kisütött szafaládét vagy virslit adunk hozzá.

Italian,Peperonata:,Roasted,Bell,Pepper,With,Basil,In,A,Bowl
Illusztráció
Fotó: shutterstock.com

(Forrás: Romváry Vilmos - Fűszerek könyve)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában