A madár nem vállalta az afrikai utazást

2023.11.22. 12:00

Telelésre készül egy gólya Elzamajornál

Az elmúlt hetekben a környékbeliek magányos gólyát észleltek az elzamajori Pelinkán-ház Erdei Iskola környékén.

Tihanyi Tamás

A magányos gólya nem vállalta az afrikai repülést, Elzamajor környékén találkozhatunk vele

Fotó: Seregélyesi Baptista Általános Iskola

– Valóban szokatlan látvány a novemberi ködös reggeleken gólyát látni a villanyoszlopon álldogálva, vagy a réten sétálgatva – mondta Sajtos József, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola igazgatója. – Az érdeklődés és a szokatlan jelenség hatására Fenyvesi Lászlóhoz, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberéhez fordultunk, aki a következő hetekben ellátja majd tanácsokkal azokat a diákokat és szülőket, akik hozzánk fordulnak a meglepő jelenséget látva. Azt is kértük, ha bárkinek további kérdése lenne a téli madárvédelemmel, a madarakkal kapcsolatban, kérjük, juttassa el hozzánk, és mi továbbítjuk részére.

A pedagógus addig is arra kért mindenkit, akit érdekel, izgat a gólya sorsa, ha meglátja, s teheti, fényképezze le és a felvételeket juttassa el az iskola részére.

 

Júniusban kölyök gólyákat gyűrűzött Fenyvesi László Seregélyesen, a diákok azóta fokozott figyelemmel kísérik a madarak életét
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

– Seregélyes a Mezőföld „leggólyásabb” faluja, ahol ebben az évben az elzamajori párral együtt kilenc pár költött sikeresen – mondta a FEOL-nak Fenyvesi László. – Az iskola diákjainak a java része egészen közeli ismeretségbe kerülhetett velük a júniusi gólyagyűrűzés alkalmával. Talán ebből is adódik, hogy sokan kísérik figyelemmel a gólyák életét. A Sóstó Vadvédelmi Központból, Székesfehérvárról augusztus végén több meggyógyított gólyát hoztak Elzamajorhoz, hogy ott szabadon bocsássák őket. Az egyik madár, amelyik kisebb szárnysérülésből gyógyult, bár elég jól repül, mégis úgy döntött, hogy nem indul el Afrikába. Napközben a közeli legelőkön keresi pockokból, gilisztákból és békákból álló táplálékát, éjszakára pedig rendszerint felgallyaz egy villanyoszlopra.

A szakember hozzátette: Magyarországon minden évben áttelel a szabadban tíz-tizenöt gólya, így az is elképzelhető, hogy egész télen találkozhatunk az elzamajori példánnyal, de azzal is számolni kell, hogy később már nem lesz elegendő tápláléka. Abban az esetben lehetséges, hogy legyengülten meg lehet fogni. Ha sor kerülne arra, hogy nagyon legyengül, vagy berepül egy kisebb kertbe, ahonnan már nem tud felszállni, akkor fontos volna értesíteni Fenyvesi Lászlót, a Duna-Ipoly Nemzeti Park környezeti nevelőjét a 30-663-4630-as telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában