Élménypedagógiai foglalkozás Cecén

2023.08.26. 10:00

„A kudarc az élet velejárója, a sikerhez vezető út elkerülhetetlen része"

Egyhetes Erzsébet-tábort szervezett a Háló Dél-Mezőföldi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat. Vajai-Kovács Viktória művelődésszervező, a program megálmodója és megvalósítója színes programokkal tervezte meg a hetet, így a közlekedésbiztonság, a kreativitás, de a strandolás is belefért a menetrendbe.

Kecskés Zoltán

Rózsás Ildikó különleges foglalkozása a cecei művelődési házban.

Fotó: Vajai-Kovács Viktória

– Az öt nap során a kikapcsolódás mellett az önismeret fontosságára is szerettük volna a figyelmet felhívni, így a résztvevő gyerekekkel az érzésekről is beszélgettünk – hívta fel a figyelmünket Rózsás Ildikó a Változás Mentálhigiénés Egyesület szakmai munkatársa, a foglalkozás vezetője, aki a FEOL kérdésére elmondta, hogy sokszor nehéz megfogalmazni, hogy mit is érzünk és nem ritka, hogy felismerni is nehéz, hogy a másik mit érez: – Összegyűjtöttük a gyerekekkel, hogy milyen jó és rossz érzések vannak és azoknak milyen testi reakciói tükröződhetnek. Ezek a készségek sok szempontból fontosak – látni azt, hogy éppen megbántunk valakit, pedig nem is akartuk vagy képesek legyenek észrevenni, ha barátjuk, osztálytársuk esetleg nincs jól. Én hiszek az élmény alapú tanulás hatékonyságában, éppen ezért játszottunk is, ahol nagyon hamar felszínre jött sok-sok érzés – tette hozzá a az ifjúsági szakértő, majd a tanulságokra is kitért:

– Pilletorony építés volt a feladat, aminek keretében az együttműködést, a kommunikációt a közös gondolkodást is megtapasztalhatták a fiatalok. Mindeközben a sikerek és a sikertelenségek sorozatának megtapasztalása, megélése sem maradt el, hiszen spagetti tésztából tornyot építeni nem kis feladat. A fiatalok nagyon kreatívak voltak, ügyesen megoldották a feladatot és ami számomra nagyon öröm volt, hogy a sikertelenség után képesek voltak újra kezdeni, nem adták fel. Fontos megtapasztalni mindazt, hogy nem biztos, hogy mindig minden elsőre sikerül, de ez nem jelenti azt, hogy következőre nem fog menni – mondta Rózsás Ildikó, a Változás Mentálhigiénés Egyesület szakmai munkatársa, a foglalkozás vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában