Könyvbe zárták a falu ízeit

2023.07.21. 07:00

Immáron egy albumban a tradicionális csóri gasztro emlékek

A település öregjei árulták el családi receptjeiket a legfinomabb süteményektől a háborús szegényételekig.

Hajdú Marianna

Forrás: pexels.com

A Hári Gyula és Molnár Péter által összeállított Csór ízei című szakácskönyvről egyelőre csak a borítója publikus, arra, hogy megtudjuk, milyen recepteket rejt a hiánytpótló gyűjtemény, még megjelenéséig várni kell -- tudtuk meg Gombaszögi-Szalai Tímeától, aki szintén segédkezett a könyv elkészülésében.

A csóri tradicionális ételeket összegyűjtő szakácskönyvnek egyelőre csak a borítója nyílvános
Forrás: Gombaszögi-Szalai Tímea

 A Csór Község Önkormányzata és a Csóri Települési Értéktárbizottsága mellett sok lelkes segítő közreműködött az album létrejöttében. Két év munkája kerül a napokban a nyomdába és az előzetes tervek szerint augusztus 19-én, a XV. Csóri Csuka Fesztiválon már nem csak bele lapozhatnak az érdeklődők a helyi specialitásokat csokorba szedő szakácskönyvbe, de szert is tehetnek egy saját példányra.

A könyv létrejöttéhez a munkában közreműködők szó szerint a falut járva csöngettek be a település 80-90 éves lakosaihoz és kérték tőlük, áruljanak el néhány olyan régi receptet, amelyeket generációkon keresztül készítettek a családjukban. Az öregek szerencsére örömmel meséltek arról, hogy annak idején mit is főzött édesanyjuk, nagymamájuk szeretteiknek.

Az albumba egészen az első világháborúig visszanyúlóan kerültek ételleírások, mint például a tipikusan szegény ételnek titulált tej- vagy savanyú leves, fokhagymakrémleves, de természetesen nem maradtak ki a Csór múltját idéző káposztás ételek és az édességek sem.  

A 72 oldalt magába foglaló szakácskönyvet a receptek alapján kreált ételekről és elkészítésük mozzanatairól készült profi fotók teszik még különlegesebbé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában