Frissen Fejérből

2021.09.07. 17:30

Kamáslijánál ragadja meg az őszt! – Így és itt túrázik egy igazi Fejér megyei

A hosszú és forró nyár után ismét beköszöntött az ősz, amely talán a legalkalmasabb időszak arra, hogy a túrázás szerelmesei hódoljanak kedvenc elfoglaltságuknak. Fejér megye telis-teli van csodálatos tájakkal, nem kell tehát messzire mennünk, hogy a természet adta csodákban gyönyörködhessünk.

Bagotai Zsanett

A legfontosabb szabály viszont az, hogy óvjuk a természetet, mert ritka kincs

Fotó: Erdőjáró Baráti Társaság

Az Erdőjáró Baráti Társaság tagjainál pedig aligha van olyan ember, aki jobban ismeri a túrázás velejét, a legizgalmasabb és legszebb túraútvonalakat, no meg azt, mit érdemes magunkkal vinni és mire kell odafigyelni, hogy valóban élmény legyen a kirándulás. A három fiú bakancsában összesen már több ezer kilométer van, és jó pár év tapasztalat, pedig egyikünk sem múlt még el 20 éves. Így most őket kérdeztük arról, hogy merre érdemes útnak indulni Fejér megyében, legyünk akár kisgyerekkel, vagy tapasztaltabb túrázókkal, hogy mi kerüljön abba a bizonyos hátizsákba, és mi az, amit semmikép sem szabad elfelejtenünk, ha útnak indulunk.

Az időjárás lehet a barátunk, de akár az ellenségünk is

Az ősz a társaság tagjai szerint is a legalkalmasabb túrázásra, hiszen nincs rekkenő hőség, nincsenek zord mínuszok, ellenben a nap még szépen süt, az erdő hűvöse pedig nagyon jól tud esni, a nyári hónapok után. Azonban az időjárás sokszor csalóka lehet, így ajánlott odafigyelni a réteges öltözködésre. Szeptemberben és októberben a rövidujjú póló ideális lehet menet közben, viszont amint megállunk pihenni, egyből érdemes felkapni egy pulcsit, hiszen nagy a megfázás veszélye. Novemberben már csípősebb szokott lenni az idő, menet közben a kardigán, széldzseki ajánlott, megállásnál pedig ugyanúgy egy plusz réteget érdemes felvenni.

A legfontosabb szabály viszont az, hogy óvjuk a természetet, mert ritka kincs
Fotó: Erdőjáró Baráti Társaság

Az egyik legfontosabb dolog a lábbeli

Túrázásnál a lábbelire sosem lehet elég figyelmet fordítani, a zoknitól kezdve a bakancs külsejére húzható kamásliig rengeteg részletre oda kell figyelni. Joggal merül fel a kérdés azokban az emberekben, akik az egyszerű túrázók közé tartoznak, hogy mi az a kamásli. Nos, egy ruházati kiegészítőről van szó, amely védi a lábbelinket és a nadrágunkat. Kiváló védelmet nyújt víz, hó, sár ellen, de nyári hajnalokon attól is megóv, hogy a fűszálakra tapadt harmat összevizezzen minket. Tehát egy nagyon hasznos kiegészítője lehet az utunknak, ha szeretnénk elkerülni a kellemetlenségeket. A nyári túraszandálokat és félcipőket érdemes már a polcon hagyni, és egy magasabb szárú, zárt cipőt húzni. Bakancshoz erősen ajánlott vastagabb, szűk fazonú zoknit választani, ezzel elkerülve a lábon keletkező sérüléseket. Az esős időjárásra való tekintettel az se baj, ha a lábbelink vízálló, vagy a már fent említett kamásli van rajta. Novemberben az első fagyoknál pedig már a hótaposó is előkerülhet.

Mi kerüljön a túrazsákba?

A hátizsák alapfelszereltsége egy egész napos kiránduláshoz: minimum két liter víz fejenként, elegendő étel, pár réteg plusz ruha, esőkabát és egy alap egészségügyi csomag, amely tartalmazza a ragtapaszt, leukoplasztot és betadint. Ezek nélkül semmikép ne induljunk útnak!

Már tudunk mindent, de merre menjünk?

Ha az ember egy könnyed hétvégi kirándulásra vágyik, esetleg történelmi helyeket is megnézne, akkor a Velencei-hegység az ő terepe. Nincsenek megmászhatatlan szintek, a turistajelzések láthatók és könnyen követhetők. Sukorón egy hatalmas területű arborétum várja a látogatókat, rengeteg földtani érdekességgel, bemutatóteremmel a Velencei-tó élővilágáról, és nem utolsó sorban jó állapotú játszóterekkel, így a kisgyerekek is egészen biztosan élvezni fogják a helyet. Nem messze tőle pedig ott a Katonai emlékpark, ami számos, itt zajlott háborús eseményről állít emléket. A Velencei-hegység kopár fennsíkja a harmattól kifakul, a Bence-hegyi kilátóból pedig teljes panorámában szemlélhetjük a Velencei-tó őszi élővilágát.

Ha pedig kihívásokat keresünk, de nem szeretnénk órákat utazni, akkor a Vértes és a Bakony legyen az úticél. A Vértes sűrű erdői aranybarna és vörös színekbe borulnak, mely akár az erdőben sétálva, akár egy magaslati pontról is ámulatba ejtő látvány tud lenni, nem mellesleg tele van meredekebbnél meredekebb kaptatókkal, amely izgalmasabbá teszi a túrát. a Bakony pedig a legideálisabb egy kilátótúrához. Persze nem csak ezek miatt érdemes ide szervezni a hétvégi kirándulást, mindkét hegység, de főleg a Vértes olyan atmoszférával bír, ami leírhatatlan, és mindenkinek legalább egyszer át kell élnie azt az élményt!

Természetesen a jól ismert Gaja-szurdok is ott van a kedvencek között. A könnyű terepe miatt pedig egy tökéletes hétvégi családi program lehet akár kisgyerekesek számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában