Frissen Fejérből

2021.09.25. 14:00

Így csinálj tökéletes őszi képeket! – Tippek egy profi fotográfustól, Kővári Rudolftól

Az ősz egy remek időszak fotózás szempontjából, hiszen minden csodálatos színekben pompázik. Gyönyörű felvételeket készíthetünk a tájról, családtagjainkról, párunkról vagy éppen házi kedvencünkről. De hogyan adjuk vissza a képen azt, amit valóban a szemünkkel látunk? Erről kérdeztük Kővári Rudolf jenői fotóművészt.

Bagotai Zsanett

Házikedvencünkről csodálatos felvételeket készíthetünk az őszi tájban

Fotó: Kővár Rudolf

Az időpontválasztás nagyon fontos a tökéletes kép elkészítéséhez

Ha tehetjük, fotózzunk az aranyórában. Korán kelőknek ez a napfelkelte előtti negyed órát, és az azt követő 30-45 percet jelenti, de választhatjuk a naplemente előtti 30-45 perctől az azt követő 10-15 percig terjedő időszakot is. Ilyenkor még szebb színeket kapunk, szórt fénnyel, s a természet mint egy festő, lágy ecsetvonásokkal varázsolja elénk a látványt.

Helyszín és a színek

Kézenfekvő választás a természet, az erdő, ahol a lehulló levelek a talajt is színekkel szórják teli. Nagyon jó ötlet lehet a gyermekeket megkérni, hogy játsszanak velük, dobálják fel a sárga, vörös, és mindenféle színekben pompázó leveleket. A ruházatunk is lehet ezzel összhangban, sárgás, őszies árnyalatokkal, s ha hűvösebb van, jól mutat a vékonyabb sál, és sapka is.

Minden a nézőpont kérdése

Nagyon fontos a kompozíció. Mi, felnőttek akkor tudunk szép felvételeket készíteni gyermekeinkről, házi kedvenceinkről, ha az ő nézőpontjukból – szemmagasságból vagy alacsonyabb nézőpontból – örökítjük meg ezeket a vidám pillanatokat.

Házikedvencünkről csodálatos felvételeket készíthetünk az őszi tájban
Fotó: Kővári Rudolf

Lássuk meg a pillanatot, a lehetőségeket

Örökítsük meg a részleteket, a leveleket – akár ellenfényben, ahogy a Nap átvilágít rajta-, terméseket, s lehetőleg ne mindig középre tegyük a fő témát, ezzel érdekesebbé varázsoljuk a felvételeinket. Nem kell megijedni a zordabb időjárástól sem, használjuk ki a pocsolyákat, lássuk meg, azokból mi tükröződik vissza. Ha ködös az idő, az csak plusz ízt ad a képeknek.

A technika kérdése

Figyeljünk a színhőmérsékletre és a fénymérésre, ne bízzuk a kameránk automata módjára, állítsuk be úgy az értékeket, hogy olyan hatású fotók készüljenek, amilyeneket mi álmodunk meg. Ha ez mégsem úgy sikerül, utómunkánál még lehet korrigálni, akár egy mobilapplikációval is.

Ha kíváncsiak Kővári Rudolf több fotójára és munkásságára, akkor az alábbi cikket ajánljuk figyelmükbe:

https://www.feol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-szepseg-mindenhol-ott-lapul-maskepp-latja-a-vilagot-kameran-keresztul-kovari-rudolf-fotomuvesz-4928968/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában