Figyelni kell a határértékre

2021.08.15. 07:30

A túladagolás a D-vitaminból sem jó

A vitaminok és ásványi anyagok bevitele kapcsán fontos információ lehet az NRV érték. De mit is jelent ez pontosan?

FMH

Sok készítmény tartalmaz D-vitamint

Fotó: Pixabay

Személyenként különböző lehet, hogy kinek mennyi vitaminra, ásványi anyagra van szüksége. A napi vélt és valós mennyiséggel kapcsolatban is rengeteg nézőpont, hitrendszer és vélemény forog a köztudatban. Az egyik webáruház arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenképpen érdemes odafigyelni az úgynevezett NRV-re. Ez pedig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerint az alábbi: „A vitaminok és ásványi anyagok népesség számára ajánlott napi beviteli referenciaértéke az NRV. Tehát az NRV, vagyis ajánlott napi beviteli érték a lakosság tápláltsági állapotának felmérésére, a fogyasztók megfelelő informálására szolgál. A szabályozás a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét illetően meglehetősen rugalmas, azonban az egyértelmű, hogy a napi ajánlott bevitelt sokszorosan meghaladó vitamin/ásványi anyag tartalmú készítmények rendszeres, hosszú távú fogyasztása szükségtelen, sőt, nem kívánatos.”

Sok készítmény tartalmaz D-vitamint
Fotó: Pixabay

Ezért érdemes odafigyelni például a D-vitaminra, mert azt sok készítmény tartalmazza. Jobb ezeket összegezni az elfogyasztott különféle D-vitamin-források tekintetében. Nem könnyű túladagolni, de nem is lehetetlen, pláne a különböző D-vitaminnal dúsított élelmiszerekkel együttesen alkalmazva. Fontos, hogy a határértéket ne lépjük túl!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában