hasznos és illatos

2021.05.31. 13:00

Még szedhető az orgona

Még nyílik az orgona – idén jóval később, mint ahogy az elmúlt években megszokhattuk. Tudták, hogy az orgonavirágnak számos jótékony hatása is van, de lekvár és szörp is készíthető belőle?

Borsányi Bea

20200421 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Virágzik az orgona.

Fotó: Matey István / Hajdú-bihari Napló

Leginkább olaj formájában hasz­nálható és féreghajtó, gombaölő, lázcsillapító hatása miatt hasznos. Ugyanakkor a virágzat illata enyhíti a szorongást, és javítja a hangulatot, valamint olyan bőrproblémákra is használható, mint a napégés.

Az orgonaolajat viszont egyáltalán ne fogyasszák, csak külsőleg használják, ám akkor is érdemes óvatosnak lenni, mert az érzékeny bőrön irritációt, fertőzést válthat ki. Ha egy csepp orgonaolajat pl. olívaolajba tesznek, majd magukra kenik, tesztelhetik érzékenységüket.

Olaj, szörp és lekvár is készülhet a virágból

A lila orgonából készíthetünk szörpöt is. Ehhez 1 liter vízre, 40 deka cukorra, 1 teáskanál citromsavra (helyettesíthető citrompótlóval) és 10 fej orgonavirágra van szükség. A cukrot forralják fel a vízben. Amikor forr, húzzák le a tűzről, és tegyék bele a leszedegetett orgonavirágokat. Keverjék össze, és fedővel letakarva hagyják egy napot állni. Másnap az italt szűrjék le, forralják fel, és adják hozzá a citromsavat. Nem kell megijedni, a szörp színe halvány rózsaszínűre fog váltani. A szörp tiszta üvegekbe töltve, hűtőben tárolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában