Szponzorált tartalom

2021.02.23. 10:11

A fogorvosod szerint is érdemes elektromos fogkefére váltanod…

Sokáig élt a köztudatban az a vélekedés, miszerint a hagyományos és az elektromos fogkefe ugyanolyan mértékben képes megtisztítani a fogakat, illetve ugyanolyan hatékonysággal segítik a fog- és ínybetegségek elleni védekezést.

Fotó: Pixabay

Ez a vélekedés mára megdőlt, ami részben az elektromos fogkefékkel szerzett pozitív tapasztalatoknak tudható, emellett megkérdőjelezhetetlen a készülékek fejlődése is, ami egyre jobb tisztítóhatást szavatol számukra.

Mára számos tanulmány bizonyítja, hogy az elektromos fogkefe használata jelentősen csökkenti a dentális plakk és a fogínygyulladás kialakulásának kockázatát; ez persze azzal is magyarázható, hogy elektromos fogkefével egyszerűbb alaposan fogat mosni… Ugyanakkor szem előtt kell tartani a fogselyem és a szájvíz használatának szükségességét is.

Így válasszunk…

Az elektromos fogkefék kínálata széles; az Extreme Digital webáruházában nagyjából száz különböző terméket találunk. Szerencsére nem lehetetlen feladat megtalálni a számunkra leginkább megfelelőt.

Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy forgófejes vagy úgynevezett szónikus fogkefét használnánk-e. A forgófejes fogkefe esetében a sörték egy köralakú felületen helyezkednek el; a fej apró méretének köszönhetően a hátsó fogak is jól elérhetők vele, illetve a nehezen elérhető fogközök is relatív jól tisztíthatók. Ezek a fogkefefejek nagyszerű szolgálatot tesznek azok számára, akik hajlamosak felületes munkát végezni fogmosás közben.

A szónikus fogkefe első ránézésre leginkább egy hagyományos fogkeféhez hasonlítható; használat közben a fej oldalirányba mozog, percenként akár 50 ezer mozdulattal. Ez a típus kissé nagyobb odafigyelést igényel, de kétségkívül hatékony tisztításra képes.

A korszerű elektromos fogkefék számos olyan funkcióval rendelkezhetnek, amelyek kényelmesebbé vagy alaposabbá teszik a fogmosást. Érdemes figyelnünk ezekre. Az egyik ilyen funkció a kétperces stopper, amely félpercenként rezgőmozgással tudatja velünk, ha másik körnegyedre kell áttérnünk. Ennek köszönhetően elegendő ideig mossuk a fogainkat, ráadásul elkerülhetjük a túlmosást, az extrém esetekben problémákhoz vezethet. Hasonlóképpen jó szolgálatot tesz a nyomásérzékelő, ami leállítja a fogkefe működését, ha a fejet túl erősen préseljük a fogsorunkhoz. A funkciónak köszönhetően sikeresen elkerülhetjük a kisebb-nagyobb hámsérüléseket.

Rendkívül hasznosnak bizonyulnak a fogást segítő bordák és gumírozott felületek. Ezek jelentősége akkor mutatkozik meg, ha víz és felhabosított fogkrém kerül a nyélre; az apró bordák ez esetben is jó fogást biztosítanak. Egyes gyártók feltüntetik az akkumulátorok üzemidejét, ugyanakkor tudni kell, hogy a fejmozgás intenzitása a töltöttségi szinttel együtt csökken, így ha maximális intenzitást várunk el, gyakorlatilag minden nap-másnap töltenünk kell.

Mindenképpen tudni kell, hogy a fogkefefejet időnként cserélnünk kell! Az alapvető ajánlás szerint egy fej 180 fogmosást tesz lehetővé, ami napi két alkalommal számolva háromhavi cserét indokol. Amennyiben a sörték elferdülését, illetve a színük megkopását tapasztaljuk, cseréljük le a fejet még abban az esetben is, ha nem járt le a három hónap!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában