Koronavírus Fejérben

2020.10.29. 20:00

A fehérvári játszóházak valamelyest kiürültek a koronavírus-járvány miatt

A működő játszóházakban az átlagnál is jobban odafigyelnek most a higiéniára. Vannak családok, akik a helyzet ellenére elviszik a gyerekeket.

Bokros Judit

Az egyik belváros közeli fehérvári játszóház nyáron nyitott újra

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A játszóházak népszerűek, mert a gyerek akár órákig el tudja tölteni bennük az idejét a sokféle játéknak, eszköznek – és adott esetben a társaságnak – köszönhetően, ráadásul ezeket a helyeket zsúrok, szülinapok helyszíneként is sokan kedvelik. A Covid–19 megjelenése azonban a játszóházak működésére is hatással volt, van: mivel zárt terűek, ezért sok szülő óvatos és nem meri odavinni a csemetéket, így némelyik helyszín bezárásra kényszerült a visszaesett forgalom miatt. Székesfehérváron is tudni ilyenről, ám vannak, akik még állják a sarat, és nyitva tartanak a megváltozott körülmények között is, betartva és betartatva az óvintézkedéseket.

Ilyen a fehérvári murvás parkolóhoz közeli játszóház is, amelynek üzemeltetője Nagy-Ördög Lajos és családja. Ők júniusban nyitottak ki újra a három hónapos kényszerű bezárás után. A járványügyi előírásokat természetesen ők is alkalmazzák, hiszen ez mind magukra, mind a családokra nézve nagyobb biztonságot jelent.

Előny, hogy cégük ózonos fertőtlenítéssel is foglalkozik, amely nagyon hatékony, s 2–3 naponta fertőtleníteni tudják a játszóházat. Rendszeresen takarítanak, a játékelemeket naponta fertőtlenítik, helyeztek ki kézfertőtlenítőt, a felnőtteknek kötelező maszkot hordaniuk a bent tartózkodás ideje alatt. A gyerekekre ez nem vonatkozik, de természetesen akinek a szülei ragaszkodnak hozzá, azon lehet maszk. A forgalom körülbelül nyolcvan százalékkal esett vissza – említi a súlyos tényt Nagy-Ördög Lajos. A hétköznapok rosszabbak, ezért akkor alapvetően csak délután, 14–20 óráig vannak nyitva. Most, az őszi szünetben váltottak vissza az eredeti, 10–20 óra közti nyitva tartásra, aztán újra átállnak. A hétvégék jobbak, kicsit többen érkeznek, és tartanak egy-egy szülinapot is.

– Leginkább azok jönnek, akik nem tartanak annyira a vírustól. Ám az emberek folyamatosan figyelik a híreket, a számokat, és érződik, hogy félnek – tette hozzá az üzemeltető, aki szerint az ő helyzetükön csak valamilyen központi intézkedés segítene.

Az egyik belváros közeli fehérvári játszóház nyáron nyitott újra
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szülők hozzáállása változó. A kétgyermekes Kóródi-Szép Edina elmondta: szeretik a játszóházat, mert rossz időben nagyon jól le lehet ott foglalni a gyerekeket, ezért alapvetően akkor mentek oda. Szerveztek szülinapot is játszóházi környezetben. A Covid megjelenése óta viszont amúgy is óvatosabbak, kerülik a felesleges kontaktusokat, ezért amíg ez az időszak tart, addig játszóházba biztosan nem mennek. Tartanak attól, hogy az óvintézkedések ellenére is hazavihetik a gyerekek a vírust. Inkább szabad levegőn keresnek elfoglaltságot a hidegebb időben is.

Van szülő, aki azonban úgy véli: egy játszóházban sincs sokkal nagyobb kockázat, mint más közösségi helyszínen. A hideg időben, lakásban élve kifejezetten jó, ha van hova elvinni egy kicsit a gyereket. Persze, a higiéniára jobban oda kell figyelni, és erre a csemete figyelmét is felhívja, illetve betegen természetesen otthon maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában